03 iunie 2020

Rata somajului in crestere la 4.8% in aprilie

Datele comunicate astazi de Institutul National de Statistica (INS) indica deteriorarea climatului din piata fortei de munca in aprilie si primele patru luni ale anului curent, pe fondul incidentei pandemiei si consecintelor acestui soc.

Numarul de someri (15-74 ani) a crescut pentru a treia luna la rand in aprilie, cu 4.3% raportat la martie, la 431.6 mii, maximul din octombrie 2017.
In dinamica an/an acest indicator s-a majorat cu 21.4% in aprilie si cu 13.2% la patru luni.

Rata somajului a crescut de la 4.6% in martie la 4.8% in aprilie (cel mai ridicat nivel din septembrie 2017), cu urmatoarea distributie: 5.4% la barbati si 3.9% la femei.

In perioada ianuarie-aprilie rata medie a somajului a inregistrat un nivel de 4.4%, in urcare cu 0.53 puncte procentuale an/an, pe fondul socului indus de pandemie si implementarii de masuri pentru contracararea crizei sanitare, cu impact in sfera economiei reale.

Prognozam o rata medie anuala a somajului de 4.6% in intervalul 2020-2022, cresterea din acest an (pe fondul evolutiei economiei la un ritm sub potential) urmand sa fie contrabalansata de scaderea din 2021-2022. Ne asteptam la intrarea economiei interne intr-un nou ciclu economic si la cresterea gradului de flexibilitate pe piata fortei de munca in perioada urmatoare.

Graficul 1. Evolutia ratei somajului in Romania 
Grafic Articol Blog BT Evolutia ratei somajului in Romania

Sursa : Institutul National de Statistica (INS), prelucrari BT

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).