03 decembrie 2020   |   Timp de citire: 2 minute

Rata somajului in crestere la 5.3% in octombrie

Conform Institutului National de Statistica (INS) numarul de someri (15-74 ani) a crescut cu o dinamica lunara de 4.8% la 477 mii in octombrie, maximul din luna iulie.

Din perspectiva ritmului anual numarul somerilor a urcat cu 36.1% in octombrie si cu 26% la 10 luni din 2020, pe fondul incidentei pandemiei si consecintelor acestui soc fara precedent.

Astfel, rata somajului s-a majorat de la 5.1% in septembrie la 5.3% in octombrie, cel mai ridicat nivel din luna august.

Rata somajului la femei a urcat de la 4.7% in septembrie la 5% in octombrie (maximul din mai 2016), iar rata somajului la barbati a crescut cu doar 0.1 puncte procentuale luna/luna la 5.5% (cel mai ridicat nivel din august).

Prin urmare, in perioada ianuarie-octombrie 2020 rata medie a somajului a inregistrat un nivel de 4.9%, in urcare cu 1.1 puncte procentuale an/an, data fiind incidenta pandemiei, partial contrabalansata de mix-ul relaxat fara precedent de politici economice in implementare.

Rata somajului la barbati a urcat cu un punct procentual an/an la 5.3%, iar rata somajului la femei a crescut cu un punct procentual an/an la 4.4% la 10 luni din 2020.

 

Graficul 1. Evolutia ratei somajului (%)

 

 Sursa: Institutul National de Statistica (INS)

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).