05 octombrie 2020   |   Timp de citire: 2 minute

Rata somajului in scadere in luna august

Datele publicate de Institutul National de Statistica (INS) indica ameliorarea climatului din piata fortei de munca in luna august, evolutie care confirma intrarea in ciclul post-pandemie.

Astfel, numarul somerilor (15-74 ani) s-a redus cu 1.1% luna/luna la 479 mii in august (dupa cresterea pe parcursul a sase luni la rand).

In dinamica an/an numarul de someri s-a majorat cu 37.9% in august si cu 25% la opt luni, evolutie determinata de incidenta pandemiei si consecintele acestui soc fara precedent in perioada postbelica.

Rata somajului a scazut de la 5.4% in iulie la 5.3% in august (minimul din luna mai), pe fondul declinului ratei somajului la barbati (de la 6.1% la 5.9%) (in contextul ameliorarii investitiilor in sectoarele intensive in capital si forta de munca). Rata somajului la femei s-a consolidat la 4.5% in august.

In perioada ianuarie-august 2020 rata medie a somajului s-a situat la 4.8%, in urcare cu un punct procentual an/an. Rata somajului la barbati a crescut cu 1.13 puncte procentuale an/an la 5.3%, iar rata somajului la femei s-a majorat cu 0.79 puncte procentuale an/an la 4.2%.

Graficul 1. Evolutia ratei somajului (%)

Evolutia ratei somajului (procente) reprezentata in grafic

Sursa: Institutul National de Statistica (INS), prelucrari BT

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).