19 ianuarie 2021   |   Timp de citire: 1 minut

Rata somajului in scadere in luna noiembrie

Conform Institutului National de Statistica (INS) numarul de someri (15-74 ani) a scazut cu 3.2% luna/luna la 461.6 mii in penultima luna din 2020.

In dinamica an/an numarul de someri a crescut cu 28% in noiembrie si cu 26.1% in perioada ianuarie-noiembrie 2020, pe fondul incidentei pandemiei si consecintelor acestui soc fara precedent in ultimul secol.

Rata somajului s-a diminuat de la 5.3% in octombrie la 5.1% in noiembrie, minimul din aprilie.

Pe de o parte, rata somajului la barbati a scazut de la 5.5% in octombrie la 5.3% in noiembrie, cel mai redus nivel din februarie.

Pe de alta parte, rata somajului la femei s-a diminuat de la 5% in octombrie la 4.8% in noiembrie.

Astfel, la 11 luni din 2020 rata somajului a consemnat un nivel mediu de 4.9%, in majorare cu 1.1 puncte procentuale an/an.

Rata somajului la barbati a inregistrat o medie de 5.3% in perioada ianuarie-noiembrie, in crestere cu un punct procentual an/an.

Totodata, rata medie a somajului la femei a urcat cu 1.1 puncte procentuale an/an la 4.5% la 11 luni din 2020.

Estimarile econometrice indica pozitionarea ratei somajului peste nivelul componentei structurale pentru a noua luna consecutiv in noiembrie, in contextul tranzitiei spre un nou ciclu economic dupa incidenta pandemiei.

Conform prognozelor actualizate rata medie anuala a somajului se va situa la aproximativ 5% in perioada 2020-2022, dinamica influentata de incidenta crizei sanitare si consecintele acesteia, intensificarea procesului de digitalizare si implementarea unui mix relaxat de politici economice.Graficul 1. Numarul de salariati vs. numarul de someri 

Numarul de salariati vs numarul de someri reprezentat in grafic

Sursa: Institutul National de Statistica (INS), prelucrari BT

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).