05 noiembrie 2020   |   Timp de citire: 1 minut

Rata somajului in scadere in septembrie

Conform Institutului National de Statistica (INS) numarul de someri (15-74 ani) a scazut pentru a doua luna la rand in septembrie, cu 1.6% raportat la august, la 471.3 mii (minimul din mai).

In dinamica an/an numarul somerilor s-a majorat cu 28.2% in septembrie si cu 25.3% in primele noua luni din 2020, evolutie determinata de incidenta pandemiei si consecintele acestui soc fara precedent in perioada postbelica.

Rata somajului s-a diminuat pentru a doua luna consecutiv in septembrie, la 5.2% (de la 5.3% in august) (cel mai redus nivel din mai).

Aceasta evolutie a fost determinata de reducerea ratei somajului la barbati de la 5.9% in august la 5.7% in septembrie (minimul din iunie), in contextul ameliorarii activitatilor din ramurile intensive in capital (inclusiv industria).

La polul opus, rata somajului la femei a urcat de la 4.5% in august la 4.6% in septembrie (maximul din iunie), pe fondul persistentei crizei sanitare.

Prin urmare, in perioada ianuarie-septembrie rata somajului a inregistrat un nivel mediu de 4.9%, in urcare cu un punct procentual an/an.

Rata somajului la barbati s-a majorat cu 1.13 puncte procentuale an/an la 5.4%.

Totodata, rata somajului la femei a crescut cu 0.83 puncte procentuale an/an la 4.3%.Graficul 1. Evolutia ratei somajului in Romania (%) 

Evolutia ratei somajului in Romania (procente) reprezentata in grafic

Sursa: Institutul National de Statistica (INS), prelucrari BT

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).