03 iulie 2020

Rata somajului in scadere in SUA in iunie

Datele publicate de Departamentul Muncii (Bureau of Labor Statistics) din Statele Unite la inceput de iulie indica ameliorarea climatului din piata fortei de munca pentru a doua luna consecutiv in iunie, pe fondul eliminarii graduale a restrictiilor implementate pentru contracararea crizei sanitare si resimtirii mix-ului relaxat (fara precedent) de politici economice.

Prima economie a lumii (cu un PIB nominal de peste 21 trilioane dolari in 2019) a generat 4.8 milioane noi locuri de munca in iunie, in accelerare de la 2.7 milioane in mai.

Cele mai multe locuri de munca au fost create in iunie la nivelul sectoarelor HORECA (2.1 milioane), comertul cu amanuntul (740 mii), educatie si sanatate (568 mii), alte servicii (357 mii), industria prelucratoare (356 mii) si constructii (158 mii).

La final de iunie numarul de locuri de munca din SUA se situa cu 14.66 milioane sub nivelul inregistrat in februarie, inainte de incidenta socului pandemic.

In semestrul I numarul de locuri de munca din prima economie a lumii s-a diminuat cu 14.2 milioane, data fiind incidenta pandemiei, un soc fara precedent in ultimele decenii.

Rata somajului s-a redus de la 13.3% in mai la 11.1% in iunie si s-a situat la un nivel mediu de 8.4% in prima jumatate a anului curent.

Totodata, statisticile BLS indica ajustarea salariului orar in sectorul privat pentru a doua luna la rand in iunie, cu 1.2% raportat la mai. In dinamica an/an indicatorul a crescut insa cu 5% in iunie, in decelerare de la 6.64% in mai.

Consideram ca economia SUA va initia ciclul post-pandemie pe termen scurt, intr-o evolutie sustinuta de mix-ul relaxat (fara precedent) de politici economice.Graficul 1. Evolutia lunara a locurilor de munca in SUA (mii)Evolutia lunara a locurilor de munca in SUA mii

Sursa: Departamentul Muncii (SUA)

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).