03 martie 2020

Rata somajului in scadere la 3.9% in ianuarie

Datele publicate astazi de Institutul National de Statistica (INS) indica scaderea numarului de someri (15-74 ani) cu 4.5% luna/luna si cu 0.9% an/an la 349.9 mii in ianuarie, cel mai redus nivel din luna august.

Rata somajului s-a diminuat de la 4% in decembrie la 3.9% in ianuarie, nivelul minim din august 2019.

Evolutia a fost determinata de scaderea ratei somajului la barbati de la 4.7% in decembrie la 4.3% in ianuarie, in contextul continuarii fluxurilor investitionale in economia reala.

Cu toate acestea, rata somajului la femei a urcat de la 3.2% in decembrie la 3.3% in ianuarie, cel mai ridicat nivel din luna septembrie.

Estimarile econometrice elaborate indica faptul ca rata somajului s-a situat peste nivelul componentei structurale pentru a saptea luna la rand in ianuarie, ceea ce confirma maturitatea ciclului economic post-criza.

In scenariul central (revizuit prin incorporarea datelor publicate de INS astazi) previzionam o rata medie anuala a somajului de 4% in perioada 2020-2022, in usoara crestere raportat la nivelul din 2019 (3.9%, minimul din 1991).

Scenariul are la baza perspectiva continuarii fluxurilor investitionale pe termen mediu (dupa o evolutie foarte slaba in ultimul deceniu), pe fondul nivelului accesibil al costurilor reale de finantare si potentialului de dezvoltare din economia interna.

 

Graficul 1. Evolutia ratei somajului (%)

Grafic articol rata șomajului în scădere la 3.9% în ianuarie

 
Sursa: Institutul National de Statistica (INS)

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).