04 mai 2016

Rata somajului in scadere la 6.4% in martie

Datele comunicate recent de Institutul National de Statistica (INS) indica scaderea numarului de someri (15-74 ani) pentru a treia luna la rand in martie, cu un ritm lunar de 0.9%, la 592.1 mii (nivelul minim din aprilie 2009).

In dinamica an/an numarul de someri s-a diminuat cu 3.3% in martie si cu 4% in trimestrul I 2016, evolutie care confirma continuarea procesului investitional in economia nationala.

Astfel, rata somajului s-a redus de la 6.5% in februarie la 6.4% in martie (valoarea minima din luna iunie 2009), evolutie determinata de scaderea componentei masculine (de la 7% la 6.9% - minimul din martie 2009). Rata somajului la femei a stagnat la 5.8%, cel mai redus nivel din septembrie 2009.

In trimestrul I al anului curent rata medie a somajului a consemnat un nivel de 6.5% (7% la barbati, 5.8% la femei).

Pe termen scurt si mediu ne asteptam la continuarea tendintei de ameliorare in sfera pietei fortei de munca, pe fondul ciclului investitional post-criza si a unei fiscalizari mai active. In scenariul nostru central (revizuit prin incorporarea datelor pe luna martie) previzionam ca rata medie anuala a somajului se va reduce de la 6.8% in 2015 la 6.2% in 2016, respectiv 5.9% in 2017 si 2018.

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).