01 aprilie 2020

Rata somajului in stagnare la 3.9% in februarie

Datele comunicate astazi de Institutul National de Statistica (INS) indica cresterea numarului de someri (15-74 ani) cu 0.6% luna/luna la 352 mii in februarie.

In dinamica an/an numarul somerilor s-a majorat cu 1.6% in februarie si cu 0.3% in primele doua luni din 2020.

Rata somajului s-a consolidat la 3.9% in februarie (minimul din august): 4.3% la barbati (cel mai redus nivel din august) si 3.3% la femei (maximul din septembrie).

La doua luni din 2020 rata medie a somajului s-a situat la 3.9%, in crestere cu 0.05 puncte procentuale an/an, cu urmatoarea distributie: 4.3% la barbati (in urcare cu 0.05 puncte procentuale an/an) si 3.3% la femei (in scadere cu 0.10 puncte procentuale an/an).

Estimarile econometrice elaborate (si prezentate in graficul de mai jos) indica pozitionarea ratei somajului peste nivelul structural pentru a sasea luna la rand in februarie.

Aceste evolutii confirma faza de maturitate a ciclului economic post-criza inainte de incidenta socului pandemiei, care va determina distorsiuni la nivelul pietei fortei de munca pe termen scurt.

Cu toate acestea, gradul de flexibilitate din piata fortei de munca s-ar putea intensifica pe termen mediu, in contextul perspectivelor de redresare a economiei prin redinamizarea investitiilor productive si influxurilor recente de populatie activa.

 

Graficul 1. Rata somajului vs. componenta structurala

Rata somajului vs. componenta structurala

Sursa: estimari BT pe baza datelor INS

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).