15 decembrie 2016

Rata somajului la minimul din 2008

Datele publicate recent de Institutul National de Statistica (INS) indica consolidarea climatului pozitiv din piata fortei de munca in luna octombrie.

Aceasta evolutie a fost determinata de momentul favorabil din sfera cererii interne si de reducerea economiei informale (fiscalizare mai activa).

Pe de alta parte, piata fortei de munca continua sa resimta persistenta presiunilor salariale si a asimetriilor structurale, precum si redinamizarea migratiei.

Astfel, numarul de someri (15-74 ani) s-a situat la 522.5 mii in octombrie (in apropiere de minimul din toamna anului 2008), in scadere cu 14.8% an/an. In primele zece luni ale anului curent numarul somerilor s-a redus cu 12.1% an/an.

Prin urmare, rata somajului a inregistrat un nivel de 5.8% in octombrie (in stagnare fata de septembrie si in scadere cu 0.8 puncte procentuale raportat la octombrie 2015), nivelul minim de la finele anului 2008. Rata somajului la femei s-a situat la 4.8% in octombrie (minimul din martie 2009), nivel similar cu cel din septembrie, dar in scadere cu 1 punct procentual fata de octombrie 2015.

Rata somajului la barbati s-a consolidat la 6.6% in octombrie (minimul din decembrie 2008), in atenuare cu 0.7 puncte procentuale an/an.

In perioada ianuarie – octombrie 2016 rata medie a somajului s-a situat la 6.1%, in scadere cu 0.7 puncte procentuale an/an. Componenta masculina a scazut cu 0.6 puncte procentuale an/an, la 6.9%, iar rata somajului la femei s-a diminuat cu 0.8 puncte procentuale an/an la 5.1%.

Pentru perioada urmatoare ne asteptam la continuarea climatului pozitiv din piata fortei de munca. In scenariul central BT ne asteptam ca rata medie anuala a somajului sa scada spre 5.5% in 2018.

Printre factorii de risc pentru acest scenariu central mentionam: climatul macro-financiar global si european (inclusiv escaladarea curentului protectionist); tensiunile geo-politice si geo-economice; mix-ul de politici economice si climatul politic dupa alegeri pe plan intern.

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).