19 ianuarie 2018

Rata somajului la minimul ultimelor decenii

Climatul din piata fortei de munca a continuat sa se amelioreze la finalul anului 2017, evolutie determinata, in principal, de ciclul investitional post-criza, migratia populatiei active si diminuarea ponderii economiei informale.

Astfel, numarul de someri s-a redus cu 1.8% luna/luna si cu 10% an/an, la 443.1 mii in noiembrie, conform datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS).

In perioada ianuarie – noiembrie 2017 numarul somerilor s-a diminuat cu 13.9% an/an.

Rata somajului a scazut la 4.7% in noiembrie (de la 4.9% in octombrie), nivelul minim din anii 1990.

In perioada ianuarie-noiembrie 2017 rata medie a somajului a inregistrat un nivel de 5%, in diminuare cu 0.9 puncte procentuale an/an.

Estimarile econometrice elaborate indica faptul ca rata somajului s-a pozitionat sub nivelul structural in perioada recenta, aspect care confirma momentul favorabil din piata fortei de munca, la care au contribuit o serie de factori:

  1. Redinamizarea investitiilor productive (avans cu 3.4% an/an la noua luni din 2017), pe fondul impulsului exporturilor si accelerarii consumului privat (dat fiind mix-ul relaxat de politici economice);
  2. Fiscalizarea mai activa – reducerea ponderii economiei informale;
  3. Migratia populatiei active, influentata de accelerarea economica din Zona Euro (principalul partener economic).

In scenariul macroeconomic central BT previzionam consolidarea climatului pozitiv din piata fortei de munca pe termen scurt (componenta structurala a ratei somajului s-ar putea reduce de la 5.1% in 2017 la 4.7% in 2018-2019). Pe de alta parte, prognozam cresterea acestui indicator la 5% in 2020.

Cu alte cuvinte, ne asteptam la maturitatea pietei fortei de munca in trimestrele urmatoare, evolutie influentata si de intensificarea presiunilor din sfera costurilor salariale si costurilor de finantare si acumularea de tensiuni si provocari cu impact pentru climatul investitional.

 

 

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).