31 mai 2016

Rata somajului s-a consolidat la 6.4% in aprilie

Datele comunicate astazi de Institutul National de Statistica (INS) indica continuarea tendintei de scadere a numarului de someri si consolidarea ratei somajului in luna aprilie, sub influenta redinamizarii investitiilor productive.

Astfel, numarul somerilor a continuat sa scada in aprilie, cu 0.1% luna/luna (respectiv cu 9.5% an/an) la 572.6 mii. Este cel mai redus nivel de la inceputul anului 2009.

In primele patru luni ale anului numarul de someri a scazut cu 7.5% an/an.

Rata somajului a stagnat la 6.4% in aprilie, nivelul minim din vara anului 2009. Rata somajului la barbati si rata somajului la femei s-au consolidat in aprilie la 7.2%, respectiv 5.3%.

In dinamica an/an rata somajului s-a redus cu 0.4 puncte procentuale: rata somajului la barbati s-a diminuat cu 0.3 puncte procentuale; rata somajului la femei a scazut cu 0.6 puncte procentuale.

Prin urmare, in perioada ianuarie – aprilie 2016 rata medie a somajului s-a situat la 6.4%, in atenuare cu 0.4 puncte procentuale an/an.

Consideram ca ameliorarea climatului din piata fortei de munca in perioada recenta a fost determinata, in principal, de reluarea fluxurilor investitionale in economie.

In acest context, subliniem faptul ca exista potential de scadere a ratei somajului in trimestrele urmatoare (componenta structurala se situeaza cu aproximativ 0.5 puncte procentuale peste nivelul pre-criza), a carui concretizare este dependenta de continuarea ciclului investitional.

Mentinem previziunile privind evolutia ratei medii anuale a somajului pe termen mediu: 6.2% in 2016, respectiv 5.9% in 2017 si 2018.

Apreciem ca principalii factori de risc pentru acest scenariu sunt: evolutiile macro-financiare globale si europene; mix-ul intern de politici economice (inclusiv politica de venituri), cu impact asupra planurilor investitionale ale companiilor. 

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).