30 decembrie 2016

Ratele de dobanda la credite au scazut in noiembrie

Statisticile comunicate recent de Banca Nationala a Romaniei (BNR) indica scaderea generalizata a ratelor de dobanda la credite si consolidarea ratelor de dobanda la depozite in sectorul bancar intern in luna noiembrie.

Aceasta evolutie a fost determinata de semnalele de politica monetara emise de bancile centrale din Romania si Zona Euro si influentata de excesul de lichiditate cu care se confrunta bancile (raportul credite/depozite a atins minime istorice in 2016).

Prin urmare, marjele nete de dobanda (diferentele intre rata de dobanda la credite si rata de dobanda la depozite) au consemnat scaderi generalizate luna trecuta.

Spre exemplu, pentru creditele/depozitele noi in RON marja neta de dobanda s-a redus cu 22 puncte baza luna/luna, la 5.35 puncte procentuale: rata de dobanda la credite a scazut cu un ritm lunar de 21 puncte baza, la 6.03%; rata de dobanda la depozite a urcat marginal, cu un punct baza luna/luna, la 0.68%.

Totodata, marja neta de dobanda a scazut si pe segmentul credite/depozite noi in EUR cu un ritm lunar de 10 puncte baza, la 2.81 puncte procentuale in noiembrie: rata de dobanda la credite s-a redus cu 7 puncte baza luna/luna la 3.16%, iar rata de dobanda la depozite a crescut cu o dinamica lunara de 3 puncte baza la 0.35%.

Nu in ultimul rand, pe segmentul credite/depozite in sold in EUR marja neta de dobanda s-a diminuat cu doua puncte baza luna/luna la 2.93 puncte procentuale in noiembrie. Aceasta evolutie a fost determinata de scaderea ratelor de dobanda la credite si depozite (spre minime istorice), cu ritmuri lunare de cinci puncte baza (la 3.35%), respectiv de trei puncte baza (la 0.42%).

Pe de alta parte, la creditele/depozitele in sold in RON marja neta de dobanda a crescut cu doua puncte baza luna/luna la 5.20 puncte procentuale in noiembrie. Evolutia a fost determinata de majorarea ratei de dobanda la credite cu doua puncte baza luna/luna la 6.08%. Rata de dobanda la depozite a stagnat la 0.88%.

Astfel, in intervalul ianuarie-noiembrie 2016 marjele nete de dobanda au crescut la creditele/depozitele in RON (cu 32 puncte baza ytd pentru cele in sold si cu 95 puncte baza ytd la cele noi), evolutie determinata (indeosebi) de reducerea ratelor de dobanda la depozite (spre minime istorice).

Pe de alta parte, pentru creditele/depozitele in EUR marjele nete de dobanda au scazut in intervalul ianuarie-noiembrie 2016 (cu 61 puncte baza ytd la cele in sold si cu 27 puncte baza ytd pentru cele noi), pe fondul declinului ratelor de dobanda la credite (data fiind politica monetara relaxata a Bancii Centrale Europene).

Pe termen scurt previzionam cresterea ratelor de dobanda la RON, ca urmare a perspectivelor ca BNR sa majoreze rata de dobanda de politica monetara din 2017. Pe termen mediu ne asteptam la convergenta ratelor de dobanda (RON vs. EUR), dat fiind ca Banca Centrala Europeana va lansa un nou ciclu monetar din 2018.

 

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).