31 mai 2016

Ratele de dobanda la credite si depozite au scazut in aprilie

Statisticile comunicate recent de Banca Nationala a Romaniei (BNR) indica scaderea generalizata a ratelor de dobanda practicate de bancile interne, atat la credite cat si la depozite, in luna aprilie, inainte de intrarea in vigoare a Legii darii in plata.

Spre exemplu, la creditele noi in moneda nationala rata de dobanda s-a redus cu un ritm lunar de 12 puncte baza, la 5.69% in aprilie, nivelul minim din ultimele patru luni. Totodata, rata de dobanda la creditele existente in RON s-a diminuat cu trei puncte baza luna/luna la 6.04% (foarte aproape de minimul istoric de 6.02% înregistrat în ianuarie). Aceste evolutii au fost influentate si de intensificarea concurentei in sectorul bancar inainte de lansarea unui nou ciclu monetar.

De asemenea, la depozitele in moneda nationala ratele de dobanda s-au diminuat in aprilie, fiind consemnate noi minime istorice, pe fondul excesului de lichiditate: pentru cele noi cu un ritm lunar de trei puncte baza la 0.81%; pentru cele existente cu cinci puncte baza luna/luna la 1.05%.

Pe segmentul creditelor in euro ratele de dobanda au consemnat scaderi mai severe, catre noi valori minime istorice, evolutie influentata si de politica monetara relaxata din Zona Euro. La creditele noi rata de dobanda s-a redus cu un ritm lunar de 18 puncte baza la 3.44%, iar la creditele in sold rata de dobanda s-a diminuat cu 12 puncte baza luna/luna la 3.83%.

Nu in ultimul rand, ratele de dobanda au scazut si in sfera depozitelor in EUR, catre noi minime istorice. Astfel, la depozitele noi rata de dobanda s-a diminuat cu patru puncte baza luna/luna la 0.36%. La depozitele in sold rata de dobanda s-a redus cu un ritm lunar de trei puncte baza la 0.54%.

Prin urmare, marjele nete de dobanda aplicate in sectorul bancar intern au scazut in luna aprilie, cu exceptia segmentului credite/depozite in sold in RON (in consolidare la cinci puncte procentuale).

Pentru perioada urmatoare ne asteptam ca evolutia ratelor de dobanda din sectorul bancar intern sa fie influentata de o serie de factori, printre care mentionam: perspectivele divergente de politica monetara (SUA vs. Zona Euro); proximitatea re-echilibrarii mix-ului intern de politici economice in Romania (prin lansarea unui nou ciclu monetar); evolutia perceptiei de risc privind provocarile globale, europene si interne.

 

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).