03 februarie 2016

Ratele de dobanda la credite si depozite la minime istorice

Conform statisticilor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) ratele de dobanda din sectorul bancar au scazut in decembrie, atat la depozite, dar si la credite. Evolutia a fost determinata de factori externi (decizia si semnalele de politica monetara din Zona Euro) si interni (excesul de lichiditate).

Astfel, la creditele/depozitele in sold la lei marja neta de dobanda s-a redus cu sapte puncte baza luna/luna, la 4.86 puncte procentuale. Ratele de dobanda la credite si la depozite au consemnat scaderi cu ritmuri lunare de 18 puncte baza, respectiv 11 puncte baza, la 6.15%, respectiv 1.29% (valori minime istorice).

Totodata, pentru creditele/depozitele in sold la EUR marja neta de dobanda a scazut cu doua puncte baza luna/luna, la 3.53 puncte procentuale. Aceasta evolutie a fost determinata de declinul ratelor de dobanda la depozite si la credite cu ritmuri lunare de patru puncte baza, respectiv sase puncte baza la 0.69%, respectiv 4.22% (niveluri minime istorice).

De asemenea, marja neta de dobanda s-a diminuat si pe segmentul credite/depozite noi in EUR, cu 22 puncte baza luna/luna, la 3.05 puncte procentuale. Dinamica a fost determinata de scaderea ratei de dobanda la credite, cu un ritm lunar de 28 puncte baza, la 3.54% (minim istoric). Rata de dobanda la depozite s-a redus cu doar sase puncte baza luna/luna, la 0.50%.

Pe de alta parte, marja neta de dobanda pe segmentul credite/depozite noi in RON a crescut cu noua puncte baza luna/luna, la 4.38 puncte procentuale, dat fiind ca rata de dobanda la depozite a scazut cu un ritm lunar de 13 puncte baza, la 1.11% (minim istoric). Rata de dobanda la credite s-a redus cu patru puncte baza luna/luna, la 5.50% in decembrie.

Raportat la decembrie 2014, in decembrie 2015 marjele nete de dobanda erau mai ridicate pentru creditele/depozitele in RON (cu 65 puncte baza pentru cele in sold, respectiv cu 76 puncte baza pentru cele noi) si mai reduse pe segmentul credite/depozite in EUR (cu 18 puncte baza pentru cele in sold, respectiv cu 23 puncte baza pentru cele noi).

Consideram ca evolutiile ratelor de dobanda si ale marjelor nete de dobanda practicate de bancile interne vor fi influentate pe termen scurt de perspectivele de politica monetara (SUA, Zona Euro, Romania), excesul de lichiditate, evolutia economiei Romaniei si initiativele legislative (cum ar fi Legea darii in plata).

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).