05 august 2015

Reducerea TVA a redinamizat comertul cu amanuntul in iunie

Datele comunicate recent de INS indica redinamizarea comertului cu amanuntul in luna iunie (crestere cu un ritm lunar de 1.7%), determinata de reducerea TVA la alimente si servicii de alimentatie (de la 24% la 9% incepand cu 1 iunie), cu impact pentru dinamica vanzarilor de produse alimentare/bauturi/tutun (avans cu 12.7% fata de luna mai).

Totodata, vanzarile de produse nealimentare au crescut cu 0.4% luna/luna. La polul opus, vanzarile de carburanti s-au diminuat cu un ritm lunar de 4.6% in iunie.

In dinamica an/an comertul cu amanuntul a accelerat la 7.9% in iunie, cel mai bun ritm din ultimele 12 luni. Aceasta evolutie a fost determinata de dinamica vanzarilor de produse alimentare/bauturi/tutun, in accelerare la 22% an/an, data fiind reducerea cotei TVA.

Totodata, vanzarile de bunuri nealimentare si cele de carburanti au consemnat ritmuri de crestere an/an de 1%, respectiv 1.3%.

Astfel, in primul semestru comertul cu amanuntul a crescut cu 4.8% an/an, notandu-se dinamica vanzarilor de produse alimentare/bauturi/tutun (+11.5% an/an). De asemenea, componenta carburanti a crescut cu 5.8%, dinamica influentata si de reducerea preturilor la pompa, in contextul scaderii cotatiilor internationale la titei (cu aproximativ 47% an/an).

Pe de alta parte, vanzarile de produse nealimentare au scazut cu 0.9% an/an in semestrul I.

Dinamica comertului cu amanuntul (barometru pentru consumul privat – principala componenta a PIB) in primul semestru din 2015 confirma scenariul macroeconomic central al Bancii Transilvania. In acest scenariu, consumul privat ar putea creste cu 4.5% an/an in 2015, cu 5.1% in 2016 si cu 4.7% in 2017, pe fondul majorarii venitului real disponibil al populatiei si dinamizarii creditarii (in RON).

 

Vanzarile cu amanuntul

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).