27 decembrie 2016

Relansarea pietei creditului s-a consolidat in noiembrie

Datele publicate recent de Banca Nationala a Romaniei (BNR) indica consolidarea procesului de relansare din piata creditului in luna noiembrie, evolutie sustinuta de excesul de lichiditate din sectorul bancar si de nivelul redus al costurilor de finantare.

Astfel, creditul neguvernamental total a crescut pentru a treia luna consecutiv in noiembrie, cu o dinamica lunara de 0.9%, la 220.6 miliarde RON (maximul din toamna 2013).

Creditul neguvernamental denominat in RON a crescut pentru a 10-a luna la rand, iar ritmul lunar a accelerat la 1.7% (la 125.5 miliarde RON – nivel maxim istoric). Componenta populatie a urcat cu 1.4% luna/luna la 65.3 miliarde RON, iar segmentul persoane juridice a consemnat un avans lunar de 2%, la 60.1 miliarde RON.

Creditul neguvernamental in valuta a scazut cu 0.2% luna/luna la 95.2 miliarde RON, pe fondul ajustarii componentei populatie cu un ritm lunar de 0.7%, la 47.5 miliarde RON. Creditul acordat companiilor a urcat cu 0.3% luna/luna, la 47.6 miliarde RON.

Raportat la noiembrie 2015 creditul neguvernamental total a consemnat un avans de 1% luna trecuta: avansul creditului in RON cu 12.9% an/an a contrabalansat declinul creditului denominat in valuta cu 11.4% an/an.

Prin urmare, in intervalul ianuarie-noiembrie 2016 creditul neguvernamental total a urcat cu 1.4% ytd, pe fondul majorarii creditului in RON cu 13.8% ytd (in cadrul acestuia componenta ipotecara a crescut cu 49.5% ytd, la 27.9 miliarde RON, iar creditul de consum a consemnat un avans de 11.8% ytd, la 35.1 miliarde RON).

Pe de alta parte, creditul neguvernamental denominat in valuta s-a ajustat cu 11.3% ytd.

In abordarea alternativa, soldul creditului neguvernamental total acordat persoanelor fizice s-a majorat cu 4.5% ytd (la 112.8 miliarde RON), evolutie sustinuta de: cresterea venitului real disponibil si gradul ridicat de incredere, nivelul redus al costurilor de finantare (si relansarea pietei creditului), dar si de interesul ridicat pentru programul Prima Casa.

Pe de alta parte, creditul neguvernamental total acordat companiilor s-a ajustat cu 1.6% ytd (la 107.8 miliarde RON), evolutie determinata de ameliorarea pozitiei financiare a companiilor si cresterea costului de oportunitate.

Astfel, la final de noiembrie ponderea creditului denominat in RON in totalul creditului neguvernamental s-a situat la 56.9% (nivel maxim istoric).

Statisticile BNR confirma scenariul central BT, conform caruia soldul creditului neguvernamental (medie anuala) ar putea prezenta dinamici an/an de 1.8% in 2016, 3.9% in 2017, 3.6% in 2018 si 3.1% in 2019.

 

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).