03 august 2020

Republica Moldova – un nou acord cu Fondul Monetar International (FMI)

In ultima saptamana din iulie reprezentantii Fondului Monetar International (FMI) au agreat cu autoritatile responsabile cu implementarea politicii economice din Republica Moldova detaliile pentru un nou acord pe trei ani: program de reforme si o finantare de 558 milioane USD.

Acordul ar putea fi aprobat de catre Comitetul Executiv al Fondului Monetar International in luna septembrie, scenariu conditionat de continuarea reformelor in domeniile: independenta bancii centrale, supravegherea sectorului financiar si transparenta fiscala.

In cadrul noului acord de finantare internationala Republica Moldova va implementa reforme in domeniile guvernanta fiscala, supravegherea sectorului financiar nebancar, reglementarea pietei, contracararea coruptiei si respectarea legislatiei.

Incheierea unui nou acord cu FMI in aceasta perioada dominata de incidenta pandemiei si consecintele acestui soc fara precedent in perioada postbelica va contribui la consolidarea costurilor de finantare in economie in zona minimelor istorice si la ameliorarea increderii investitorilor.

Aceste aspecte sunt fundamentale pentru procesele de relansare si dezvoltare economica post-pandemie, consolidarea stabilitatii macro-financiare si dinamica PIB potential.

Evolutiile recente ale indicatorilor macro-financiari exprima faptul ca Republica Moldova a atins punctul critic al crizei induse de incidenta pandemiei in al doilea trimestru al anului curent.

In scenariul macroeconomic central din aprilie expertii Fondului Monetar International (FMI) previzioneaza ajustarea PIB-ului Moldovei cu 3% an/an in 2020 si o redinamizare la 4.1% an/an in 2021.


Graficul 1. Evolutia PIB in Republica Moldova (%, an/an) 

Evolutia PIB in Republica Moldova (%, an/an)

Sursa: Fondul Monetar International (FMI)

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).