05 octombrie 2020   |   Timp de citire: 4 minute

Revizuirea strategiei de politica monetara la Banca Centrala Europeana

In cadrul conferintei “ECB and Its Watchers XXI” Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE) s-a referit la principalele aspecte ale revizuirii strategiei de politica monetara, proces determinat de amplele modificari structurale din economia reala si din sfera economiei financiare din ultimii ani.

In acest context se mentioneaza persistenta inflatiei la niveluri inferioare tintei pe parcursul ciclului economic post-criza, pe fondul evolutiei componentei core/baza.

De asemenea, rata somajului a persistat la un nivel superior componentei structurale in ciclul economic anterior, in pofida masurilor de relaxare monetara fara precedent implementate dupa incidenta Marii Recesiuni.

Totodata, nivelul asteptarilor privind dinamica inflatiei pe termen lung a decelerat semnificativ in ultimul deceniu, situandu-se sub pragul de 1% din aprilie 2019 pana in prezent in Germania (prima economie a regiunii).

In acest context, d-na Lagarde a semnalat modificarea formularii obiectivului de inflatie, prin incorporarea elementului de simetrie, definirea orizontului de timp, includerea in pilonul monetar a unor indicatori din sfera stabilitatii financiare si luarea in considerare a componentei core/baza a inflatiei.

De asemenea, Presedintele BCE a subliniat ca noua strategie de politica monetara va incorpora consecintele modificarilor climatice, care afecteaza toate dimensiunile politicii monetare: dinamica PIB-ului si inflatiei; evolutia ratelor de dobanda pe termen lung; mecanismul de transmisie.

Nu in ultimul rand, Presedintele BCE a atras atentia cu privire la scaderea semnificativa a ratei naturale a dobanzii in termeni reali si masurile neconventionale de politica monetara (inclusiv programe de cumparare de active, cu impact asupra costului de finantare pe termen lung) implementate in principalele blocuri economice ale lumii in ultimii ani.

Astfel, conform estimarilor BCE aceste masuri neconventionale de politica monetara din perioada 2015-2019 au determinat majorarea ritmului anual al PIB-ului cu 2.5-3 puncte procentuale cumulat si intensificarea inflatiei cu 1.7-2 puncte procentuale cumulat, aspect care confirma eficacitatea mecanismului de transmisie a politicii monetare.

Totodata, BCE previzioneaza ca masurile implementate dupa incidenta pandemiei vor contribui la majorarea inflatiei si ritmului anual al PIB cu 0.8 puncte procentuale, respectiv 1.3 puncte procentuale (cumulat) intre 2020-2022.

Nu in ultimul rand, d-na Lagarde a considerat ca noua strategie de politica monetara va acorda prioritate interactiunii dintre politica monetara si politica fiscal-bugetara si a semnalat ca atitudinea politicii monetare din ultimii ani ar putea deveni noua normalitate.


Graficul 1. Rata de dobanda de politica monetara, deviatia ratei somajului si diferentialul inflatie-inflatie tinta in Zona Euro Rata de dobanda de politica monetara, deviatia ratei somajului si diferentialul inflatie-inflatie tinta in Zona Euro

Sursa: estimari BT pe baza datelor Bloomberg

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).