17 martie 2017

Rezerva Federala a majorat din nou rata de dobanda de politica monetara

Recent a avut loc a doua sedinta de politica monetara din acest an la Rezerva Federala (banca centrala din Statele Unite, prima economie a lumii, cu o pondere de aproximativ 25% in PIB-ul global).

FED a decis majorarea ratei de dobanda de referinta cu 25 puncte baza, de la (0.50%-0.75%) la (0.75%-1.00%), cu un vot de 9-1.

Practic, banca centrala a continuat ciclul monetar post-criza (initiat in decembrie 2015), decizia confirmand asteptarile noastre si ale pietei financiare.

Conform Comunicatului sedintei de politica monetara aceasta hotarare a avut la baza perspectivele de accelerare a economiei (cu impact pentru piata fortei de munca) si de convergenta a inflatiei catre tinta bancii centrale, dar si balanta echilibrata a riscurilor (inclusiv climatul macro-financiar international benign).

Astfel, scenariul macroeconomic central actualizat al FED prevede o evolutie a economiei SUA la un ritm peste potential pe termen mediu: 2.1% an/an in 2017 si 2018 si 1.9% in 2019. Raportat la scenariul anterior entitatea a majorat marginal prognoza privind dinamica economiei SUA in 2018 (de la 2% la 2.1%).

Pentru piata fortei de munca FED previzioneaza consolidarea climatului pozitiv in trimestrele urmatoare: rata medie anuala a somajului de 4.5% in perioada 2017-2019.

Nu in ultimul rand, in scenariul central FED se asteapta la o dinamica anuala a inflatiei apropiata de nivelul tinta (2%): 1.9% in 2017 si 2% in 2018 si 2019.

De asemenea, banca centrala a semnalat continuarea ciclului monetar pe termen mediu: previziunile FED indica perspectiva majorarii ratei de dobanda de referinta la 1.4% in 2017, 2.1% in 2018 si 3% in 2019.

Cu toate acestea, politica monetara din SUA se va mentine relaxata, mai ales ca, pe termen scurt, nu sunt asteptate masuri de reducere a volumului de active (in prezent la 4.5 trilioane dolari), dupa cum reiese din discursul Presedintelui FED de la Conferinta de presa de dupa sedinta.

Urmatoarea sedinta de politica monetara din 2017 este programata pe 1-2 mai.

In incheiere subliniem faptul ca deciziile si semnalele de politica monetara din Statele Unite influenteaza costul de finantare din economia mondiala, cu impact asupra perspectivelor macro-financiare globale (inclusiv la nivelul directiei fluxurilor internationale de capital adresate economiilor emergente).

 

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).