06 noiembrie 2020   |   Timp de citire: 2 minute

Rezerva Federala ar putea implementa noi masuri de relaxare monetara

In perioada 4-5 noiembrie s-a desfasurat a opta sedinta de politica monetara din acest an in Statele Unite.

Comitetul de Politica Monetara al FED a mentinut rata de dobanda de referinta si programele monetare neconventionale in derulare si a semnalat continuarea abordarii acomodative pana la indeplinirea obiectivelor: ocuparea deplina a fortei de munca si stabilitatea preturilor.

Analiza economica a bancii centrale (sintetizata de comunicatul sedintei) evidentiaza procesul de relansare din ultimele luni, dar atrage atentia cu privire la faptul ca nivelul de activitate se mentine sub cel de dinainte de declansarea crizei sanitare.

De asemenea, FED noteaza persistenta inflatiei la un nivel inferior tintei, dat fiind ca incidenta pandemiei a determinat ajustarea cererii si cotatiilor internationale la titei.

Pe de alta parte, banca centrala subliniaza nivelul acomodativ al conditiilor financiare, determinat de mix-ul relaxat fara precedent de politici economice in implementare.

Nu in ultimul rand, banca centrala atrage atentia cu privire la nivelul ridicat al incertitudinii la adresa evolutiei economiei si inflatiei din perioada urmatoare, pe fondul persistentei crizei sanitare.

In acest context, FED a mentinut rata de dobanda de referinta la nivelul minim istoric (0.00%-0.25%) si a semnalat continuarea acestei abordari pana la ocuparea deplina a fortei de munca si convergenta inflatiei spre nivelul tinta (cu perspectiva tolerarii depasirii acestui prag pentru o anumita perioada).

Totodata, banca centrala a semnalat continuarea programelor monetare neconventionale (cumparari de titluri de stat si de titluri ipotecare, cu un ritm lunar cel putin egal cu cel curent, de 80 miliarde USD, respectiv 40 miliarde USD).

FED a majorat volumul activelor cu 3 trilioane de dolari de la finalul lunii februarie pana in prezent, dupa cum se poate observa in graficul de mai jos.

De asemenea, banca centrala din SUA a semnalat ca ar putea implementa noi masuri de relaxare pe termen scurt, daca factorii de risc se vor intensifica.

Pe de alta parte, la conferinta de presa organizata dupa sedinta Presedintele FED a subliniat importanta implementarii de noi masuri fiscal-bugetare si de venituri pentru sustinerea relansarii economice.Graficul 1. Evolutia activelor FED (trilioane USD)

Evolutia activelor FED (trilioane USD) reprezentata in grafic

Sursa: Rezerva Federala (FED)

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).