20 decembrie 2016

Rezerva Federala din SUA a majorat din nou rata de dobanda

La ultima sedinta de politica monetara din 2016 Rezerva Federala (banca centrala din Statele Unite) a majorat rata de dobanda de referinta cu 25 de puncte baza, de la (0.25% - 0.50%) la (0.50% - 0.75%).

Practic, FED a continuat ciclul monetar post-criza demarat in decembrie 2015, decizie in linie cu asteptarile noastre si ale pietei financiare.

Totodata, banca centrala a semnalat si posibilitatea ca ritmul ciclului monetar sa se intensifice pe viitor -  Comitetul de Politica Monetara se asteapta ca rata de dobanda de referinta sa creasca de trei ori cu cate 25 de puncte baza pe an in 2017, 2018 si 2019.

Deciziile si semnalele emise de FED la final de 2016 au avut la baza perspectivele de evolutie a economiei SUA (prima economie a lumii, cu o pondere de aproximativ 25% in PIB-ul global) la un ritm apropiat de potential si de convergenta a inflatiei catre tinta bancii centrale in intervalul 2017 – 2019.

Conform scenariului macroeconomic revizuit in sus de FED, economia SUA ar putea creste cu un ritm mediu anual de aproximativ 2% (apropiat de potential) in perioada 2016 – 2019. Consolidarea dinamicii economiei americane se va resimti pe piata fortei de munca – rata medie anuala a somajului ar putea sa scada pana la 4.5% in intervalul 2017 - 2019, conform previziunilor FED.

In acest scenariu dinamica anuala a preturilor de consum ar putea converge spre nivelul tintit de banca centrala (2% an/an) in urmatorii trei ani.

La Conferinta de presa organizata dupa sedinta d-na Yellen (Presedintele FED) a subliniat faptul ca decizia de continuare a ciclului monetar demarat in 2015 reprezinta un vot de incredere in economia SUA.

Pe de alta parte, Presedintele FED a reiterat faptul ca politica monetara se mentine relaxata. In acest context, d-na Yellen a apreciat ca economia SUA nu are nevoie (momentan) si de politici de relaxare fiscal-bugetara (propuse de Presedintele ales D. Trump).

Semnalele de politica monetara lansate de FED in decembrie au surprins pietele financiare. Posibilitatea iesirii mai rapide din relaxarea monetara (fara precedent) incepand din 2017 a condus la cresterea ratelor de dobanda pe piata titlurilor de stat si la corectie pe indicii bursieri.

In incheiere subliniem importanta analizei politicii monetare din SUA: evolutia costului de finantare in prima economie a lumii influenteaza puternic costul de finantare in economia mondiala (cu impact asupra directiei fluxurilor internationale de capital adresate pietelor emergente (inclusiv Romania).

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).