06 ianuarie 2021   |   Timp de citire: 1 minut

Rezervele internationale ale Romaniei la un nivel record in decembrie

Conform datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) rezervele internationale au crescut in decembrie, inregistrand un nivel record, intr-o evolutie determinata de imprumuturile statului pe pietele internationale si prin intermediul initiativei SURE (lansata de Uniunea Europeana dupa incidenta pandemiei, un soc fara precedent in ultimul secol).

Astfel, rezervele internationale au urcat cu 10.6% luna/luna si cu 13.5% an/an la 42.5 miliarde EUR in decembrie (maxim istoric).

Se evidentiaza majorarea rezervelor valutare cu 11.9% luna/luna si cu 13.5% an/an la 37.4 miliarde EUR, date fiind imprumuturile de euroobligatiuni ale Ministerului de Finante (2.5 miliarde EUR) si imprumutul de la Comisia Europeana prin programul SURE (peste 3 miliarde EUR).

Totodata, valoarea rezervei de aur a consemnat un avans lunar de 1.7% (13.6% an/an) la 5.1 miliarde EUR, evolutie determinata de majorarea cotatiilor metalului galben. 2

Apreciem ca nivelul actual al rezervelor internationale (circa 20% din PIB, dupa cum se poate observa in graficul de mai jos) este confortabil inclusiv in scenariul incidentei unor socuri economice adverse. Atragem atentia cu privire la faptul ca programele lansate de Uniunea Europeana dupa incidenta pandemiei (inclusiv Next Generation) vor contribui la continuarea tendintei de majorare a rezervelor internationale. Graficul 1. Raportul rezerve internationale/PIB

Raportul rezerve internationale per PIB reprezentat in grafic

Sursa: Bloomberg

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).