14 mai 2020

Ritmul anual al intensificarii deficitului de cont curent in atenuare in martie

Conform datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) deficitul contului curent al balantei de plati s-a intensificat cu 21.9% an/an la 1.4 miliarde EUR in primul trimestru din 2020.

Evolutia a fost determinata de adancirea deficitului balantei comerciale cu bunuri cu 17.2% an/an la 4.4 miliarde EUR, pe fondul mix-ului relaxat de politici economice si undei de panica asociata incidentei pandemiei.

Pe de alta parte, balanta serviciilor a inregistrat un excedent de 1.8 miliarde EUR in perioada ianuarie-martie, in crestere cu 2.2% an/an.

Totodata, excedentul balantei veniturilor primare s-a majorat cu 23.3% an/an la 726 milioane EUR.

Nu in ultimul rand, excedentul balantei veniturilor secundare s-a situat la 415 milioane EUR, in urcare cu 111.7% an/an.

Atragem atentia cu privire la decelerarea ritmului anual de intensificare pentru deficitul de cont curent de la 40% in februarie la 10.2% in martie, evolutie care exprima debutul unui proces de ajustare a pozitiei externe a economiei interne, pe fondul incidentei socului indus de pandemie si implementarii de masuri pentru contracararea crizei sanitare.

Prognozam diminuarea deficitului de cont curent pana la un nivel mediu de 2.3% din PIB in intervalul 2020-2022.

Graficul 1. Deficitul de cont curent (milioane EUR)

Deficitul de cont curent (milioane EUR)

Sursa: Banca Nationala a Romaniei (BNR), prelucrari BT

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).