06 iulie 2020

Ritmul de scadere din economia mondiala in atenuare in iunie

Datele publicate de Markit Economics la inceputul lunii iulie indica ameliorarea indicatorilor PMI (Purchasing Managers Index) din industria prelucratoare si sectorul de servicii din economia mondiala in iunie, evolutie determinata de eliminarea graduala a restrictiilor sanitare si mix-ul relaxat de politici economice in implementare la nivel mondial.

Cu toate acestea, indicatorii s-au mentinut sub pragul de 50 de puncte care separa scaderea de crestere, pe fondul resimtirii incidentei pandemiei si consecintelor acestui soc fara precedent in ultimele decenii.

La nivelul industriei prelucratoare indicatorul PMI a urcat cu 5.4 puncte luna/luna, la 47.8 puncte in iunie, maximul din ianuarie.

Se evidentiaza ameliorarea componentei perspective pentru urmatoarele 12 luni spre un nivel record, evolutie care exprima premise de redinamizare pentru industria prelucratoare pe termen scurt (cel mai probabil revenire pe crestere in iulie).

Pe de alta parte, comenzile noi au scazut pentru a cincea luna la rand, iar locurile de munca s-au diminuat pentru a saptea luna consecutiv in iunie, dar cu ritmuri in atenuare.

Analiza pe regiuni evidentiaza cresterea industriei prelucratoare in iunie in China, Franta, Italia, Marea Britanie, Australia, Irlanda, Brazilia, Turcia si Columbia. La polul opus, s-au inregistrat scaderi ale industriei prelucratoare in SUA, Japonia, Germania, Coreea de Sud si India.

De asemenea, serviciile au scazut pentru a cincea luna consecutiv in iunie, dar indicatorul PMI a crescut cu un ritm lunar de 12.9 puncte la 48 puncte, maximul din ianuarie.

Ameliorarea componentei perspective de evolutie a activitatii pentru urmatoarele 12 luni (indicator in urcare cu 7.1 puncte raportat la mai la 57 puncte), exprima premise de revenire in zona de crestere pentru servicii pe termen scurt (cel mai probabil din iulie).

Analiza din perspectiva ofertei evidentiaza cresterea serviciilor financiare in luna iunie, evolutie influentata si de intensificarea digitalizarii, dar si de politica monetara relaxata fara precedent implementata la nivelul marilor blocuri economice ale lumii.

Astfel, indicatorul PMI Compozit (industria prelucratoare si sectorul de servicii) a urcat cu 11.4 puncte luna/luna la 47.7 puncte in iunie (maximul din ianuarie).

Ameliorarea componentei perspective de evolutie a activitatii pentru urmatoarele 12 luni cu 7 puncte luna/luna la 57.5 puncte exprima premise de crestere pentru economia mondiala pe termen scurt.

Cu toate acestea, componentele comenzi noi, productie si locuri de munca au continuat sa scada in iunie, dar cu ritmuri in atenuare comparativ cu cele inregistrate in luna mai.

Analiza pe regiuni evidentiaza cresterea economica din China, Australia si Franta in iunie (indicatorul PMI Compozit peste nivelul de 50 puncte).

In T2 economia mondiala a scazut pentru al doilea trimestru consecutiv, evidentiindu-se declinul din sfera serviciilor (ramura cu ponderea cea mai ridicata in structura PIB si, totodata, componenta cea mai afectata de incidenta pandemiei).

Conform scenariului macroeconomic central revizuit recent de Fondul Monetar International economia mondiala ar putea sa scada cu 4.9% an/an in 2020, o redinamizare la 5.4% an/an fiind prognozata pentru 2021.Graficul 1. Indicatorul PMI Compozit din economia mondiala (puncte) 

Indicatorul PMI Compozit din economia mondiala (puncte)

Sursa: Markit Economics, Bloomberg

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).