18 decembrie 2020   |   Timp de citire: 2 minute

Ritmul lunar al industriei pozitiv pentru a sasea luna la rand in octombrie

Datele Institutului National de Statistica (INS) indica cresterea productiei industriale pentru a sasea luna consecutiv in octombrie, cu un ritm lunar in accelerare la 2.1%.

Evolutia a fost determinata de majorarea componentei prelucratoare cu 2.6% luna/luna, in contextul intrarii economiei mondiale intr-un nou ciclu.

In dinamica an/an industria a scazut insa cu 1.3% in octombrie (dupa avansul cu 0.2% din septembrie), ca urmare a ajustarii componentei prelucratoare cu 1%, pe fondul reintroducerii de restrictii in tarile europene, in contextul reintensificarii pandemiei.

Din analiza pe marile grupe industriale se evidentiaza cresterea productiei de bunuri de folosinta indelungata pentru a cincea luna consecutiv in octombrie, ritmul anual accelerand la 14.7%, ca urmare a implementarii unui mix relaxat (fara precedent) de politici economice.

Totodata, productia de bunuri intermediare s-a majorat pentru a doua luna la rand in octombrie, cu 1.1% an/an.

La polul opus, productia de bunuri de capital a scazut cu 0.6% an/an in octombrie.

In intervalul ianuarie-octombrie 2020 industria s-a ajustat cu 11% an/an, ca urmare a incidentei pandemiei si consecintelor acestui soc. Declinul comertului international a determinat scaderea ramurii prelucratoare a industriei cu 12% an/an.

Componentele energie & utilitati si extractiva au scazut cu 4.3% an/an, respectiv 10.5% an/an in perioada ianuarie-octombrie.

Ramurile industriei prelucratoare care au consemnat cresteri ale productiei in perioada ianuarie-octombrie au fost: tutun (1.7% an/an), chimica (3.9% an/an) si farmaceutica (6.4% an/an).

Previzionam cresterea investitiilor productive cu o dinamica medie anuala de peste 6% in intervalul 2020-2022, intr-o evolutie sustinuta de nivelul redus al costurilor reale de finantare, implementarea programelor lansate de Uniunea Europeana (Next Generation si cadrul financiar multianual 2021-2027) si potentialul de dezvoltare a infrastructurii critice.


Graficul 1. Evolutia productiei industriale (MA12, %, an/an)

Evolutia productiei industriale (MA12, procente, an per an) reprezentata in grafic

Sursa: Institutul National de Statistica (INS), prelucrari BT

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).