14 februarie 2018

Romania a inregistrat o crestere economica de 7% an/an in 2017

Astazi Institutul National de Statistica (INS) a publicat estimarile ‘semnal’  cu privire la evolutia economiei Romaniei in trimestrul IV si 2017.

Statisticile indica o decelerare a ritmului de crestere economica in ultimele trei luni ale anului trecut, la 0.6% trimestru/trimestru, respectiv 6.9% an/an.

In 2017 PIB-ul Romaniei a consemnat un avans de 7% an/an, cea mai buna dinamica din 2008.

INS va publica estimarile provizorii (1) privind evolutia componentelor PIB in martie.

Consideram ca accelerarea economiei Romaniei anul trecut a fost determinata de dinamica cererii interne, influentata de mix-ul relaxat de politici economice.

Pe de o parte, consumul privat (principala componenta a PIB) a accelerat in 2017, in contextul majorarii venitului real disponibil al populatiei, climatului pozitiv din piata creditului si cresterii preturilor activelor imobiliare si financiare.

Pe de alta parte, investitiile productive s-au redinamizat anul trecut, pe fondul impulsului exporturilor, accelerarii consumului intern si nivelului redus al costurilor reale de finantare.

Nu in ultimul rand, consumul public s-a majorat in 2017, date fiind politicile fiscal-bugetare si de venituri pro-ciclice (cheltuielile bugetare au urcat cu 14% an/an).

Cu toate acestea, cererea externa neta a avut o contributie nefavorabila la dinamica economiei in 2017, dat fiind ca exporturile au crescut cu un ritm mai lent comparativ cu cel inregistrat de importuri.

Din perspectiva ofertei agregate se evidentiaza accelerarea industriei (ritm de 8.2% an/an) si consolidarea climatului pozitiv din comertul cu amanuntul (10.7% an/an). Totodata, sectorul primar a inregistrat un ritm de crestere de doua cifre in 2017. Pe de alta parte, constructiile (sector intensiv in capital si forta de munca) au scazut cu 5.4% an/an in 2017.

Atragem atentia cu privire la faptul ca accelerarea economiei din ultimele trimestre nu este sustenabila, date fiind acumularea de dezechilibre (intern si extern), tergiversarea reformelor structurale si intensificarea riscurilor la adresa stabilitatii macro-financiare pe termen mediu.

Conform scenariului macroeconomic central BT economia Romaniei va decelera in trimestrele urmatoare, in convergenta spre potential: dinamici an/an de 4.2% in 2018, 3.4% in 2019 si 3.1% in 2020. Acest scenariu va fi actualizat dupa incorporarea estimarilor provizorii (1) privind dinamica componentelor PIB din 2017.

 

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).