23 iunie 2020

Romania – campioana procesului de convergenta economica europeana

Datele publicate de Eurostat la jumatatea lunii iunie indica continuarea procesului de convergenta a tarilor din Europa Centrala si de Est spre nivelurile medii din Zona Euro si Uniunea Europeana anul trecut, evidentiindu-se accelerarea vitezei in Romania, Bulgaria si Polonia.

Astfel, PIB/locuitor la paritatea puterii de cumparare ca procent din media Zonei Euro a crescut in Romania de la 62% in 2018 la 65% in 2019, evolutie determinata de accelerarea investitiilor productive (cea mai buna dinamica din 2007).

Acest indicator s-a majorat in Polonia de la 67% in 2018 la 69% in 2019.

Cehia continua sa fie cel mai dezvoltat stat din Europa Centrala si de Est: PIB/locuitor la paritatea puterii de cumparare reprezenta 87% din media Zonei Euro in 2019, in urcare de la 85% in 2018.

In Ungaria acest indicator a crescut de la 67% in 2018 la 69% in 2019, iar in Bulgaria indicatorul a urcat cu un ritm anual de 2.1 procentuale la 50% in 2019. 

Analizand ritmul mediu anual al acestui indicator in perioada 2009-2019 se evidentiaza dinamica din Romania, de 3%, aspect care confirma faptul ca tara noastra si-a consolidat statutul de campioana a procesului de convergenta economica europeana. 

Pe locurile doi si trei se pozitioneaza Polonia si Bulgaria cu ritmuri medii anuale de 2.13%, respectiv 2.08% in intervalul 2009-2019.

In Ungaria indicatorul a prezentat o dinamica medie anuala de 1.3%, iar in Cehia ritmul inregistrat a fost de 0.77%.

Subliniem insa faptul ca distanta dintre Europa Centrala si de Est si Zona Euro este mult mai mare din perspectiva PIB/locuitor in termeni nominali.

In termeni nominali PIB/locuitor a crescut cu 9.4% an/an la 11,500 EUR in Romania in 2019, reprezentand 33.1% din nivelul mediu al Zonei Euro.

Acest indicator s-a majorat cu 8.8% an/an la 8,680 EUR in Bulgaria in 2019, reprezentand sub 25% din media Zonei Euro.

In Ungaria indicatorul a urcat cu 7.5% an/an la 14,720 EUR in 2019, ponderea in nivelul Zonei Euro fiind de 42.3%.

Nu in ultimul rand, indicatorul a crescut cu 5.7% an/an la 20,640 EUR in Cehia in 2019, reprezentand 59.3% din media Zonei Euro.

Consideram ca Romania dispune de elementele necesare pentru a consolida statutul de campioana a procesului de convergenta economica europeana si in anii urmatori si atragem atentia cu privire la oportunitatile deceniului care tocmai a inceput: aderarea la Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) si aderarea la Zona Euro.

Pe de alta parte, subliniem si un set de provocari pentru Romania pe termen scurt si mediu: tranzitia de la cantitativ la calitativ – modernizare prin organizare si accent pe reforme structurale; identificarea unui nou model de convergenta si dezvoltare; transformarea potentialului in realitate; apropierea de tarile cele mai dezvoltate din regiune si integrarea mai puternica in circuitul economic mondial; intensificarea gradului de integrare intre regiuni prin investitii inteligente si eficiente in infrastructura; implementarea unui mix permanent echilibrat de politici economice; incorporarea Revolutiei Digitale si dezvoltarea pietei de capital.


Graficul 1. PIB/locuitor la paritatea puterii de cumparare (% din media Zonei Euro)
PIB/locuitor la paritatea puterii de cumparare (% din media Zonei Euro)
Sursa: Eurostat

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).