04 ianuarie 2017

Romania dupa 10 ani de Uniune Europeana

Pe 1 ianuarie s-au implinit 10 ani de la integrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Privind retrospectiv am putea spune ca a fost cel mai important eveniment de dupa 1989, prin prisma dimensiunilor macro-financiara, dezvoltare, politica si sociala.

Economia Romaniei a resimtit puternic efectele pozitive ale acestui proces inca din faza de pregatire (pre-aderare), in care s-au implementat o serie de reforme structurale (necesare pentru obtinerea pasaportului European).

Concretizarea foii de parcurs spre Uniunea Europeana a condus la ameliorarea credibilitatii si imaginii Romaniei in exterior, cu impact pozitiv pentru investitiile straine (volumul acestora a crescut de la circa 2 miliarde EUR in 2003 la 5 miliarde EUR in 2004 si 2005, peste 8 miliarde EUR in 2006, 7 miliarde EUR in 2007 si 9 miliarde EUR in 2008).

Intrarile de capital strain au redinamizat potentialul economiei interne (PIB potential a atins maximul istoric de 4.5% an/an in anul semnarii Tratatului de Aderare, 2005).

Din perspectiva nominala PIB-ul Romaniei s-a dublat intre 2001 si 2006 si s-a triplat intre 2001 si 2008. In 2016 PIB-ul s-a situat la peste 165 miliarde EUR, cu 40 miliarde EUR peste nivelul din 2007 si cu 68% mai ridicat fata de nivelul din 2006.

In ceea ce priveste perspectiva reala, procesul de integrare economica europeana a constituit un catalizator pentru convergenta spre media europeana. Dupa cum se poate nota si in graficul de mai jos, analiza evolutiei indicatorului PIB/locuitor (barometru al convergentei) indica faptul ca Romania a fost campioana convergentei economice europene, dintre tarile Europei Centrale si de Est. Acest indicator a crescut cu peste 90% in ultimele doua decenii, evolutie determinata de aderarea la Uniunea Europeana.

Pe de alta parte, in realizarea bilantului economic al primului deceniu de apartenenta la Uniunea Europeana trebuie sa mentionam si consecintele nefavorabile.

Astfel, populatia activa a scazut cu peste 7% in ultimul deceniu si cu 14% in ultimii 15 ani (in care este inclusa si perioada de pre-aderare).

De asemenea, ponderea datoriei publice in PIB s-a triplat in primul deceniu de Uniune Europeana pentru Romania (de la 12% in 2006 la aproximativ 39% in 2016).  

Totodata, volumul datoriei externe totale a crescut puternic, de la 21.5 miliarde EUR in 2004 la 30.9 miliarde EUR in 2005, 41.2 miliarde EUR in 2006, 99 miliarde EUR in 2012 (in 2016 s-a situat la aproximativ 92 miliarde EUR). 

In incheiere, subliniem ca performanta economiei interne in ultimii 10 ani a fost influentata puternic atat de parcursul european, cat si de incidenta Marii Recesiuni (cea mai severa criza economico-financiara globala din ultimele decenii).

Criza a ajustat asteptarile irationale ca apartenenta la Uniunea Europeana inseamna lapte si miere, cu costuri mici, in orice context.

La inceput de 2017 putem spune ca Romania a invatat lectiile testelor de maturitate cu care s-a confruntat in primul deceniu european. Prudenta consumatorilor si companiilor, cresterea puternica a exporturilor catre UE si reducerea dependentei de finantarea externa confera premise pentru o performanta economica mai buna in Romania in al doilea deceniu de UE. Trebuie insa conservata stabilitatea macro-financiara printr-un mix echilibrat de politici economice.

 

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).