17 martie 2020

Sectorul constructiilor in crestere cu un ritm puternic la inceput de 2020

Datele Institutului National de Statistica (INS) indica majorarea sectorului de constructii cu 20.9% luna/luna in ianuarie (ritm record, cel putin din ianuarie 2010 pana in prezent).

Lucrarile de reparatii capitale au urcat cu un ritm lunar de 34.6% in ianuarie, pe fondul nivelului redus al costurilor reale de finantare si evolutiei favorabile a investitiilor publice.

Totodata, constructiile noi si lucrarile de reparatii curente s-au majorat luna/luna cu 24.7%, respectiv 25.2%.

In dinamica an/an constructiile au accelerat de la 24.8% in decembrie la 48% in ianuarie, cel mai bun ritm din aprilie.

Componentele reparatii capitale, constructii noi si reparatii curente au inregistrat ritmuri anuale de crestere de 40.4%, 40.8%, respectiv 81.1% in prima luna din 2020.

Analiza din perspectiva obiectelor de constructii evidentiaza majorarea constructiilor ingineresti cu 54.4% an/an (ritm record), pe fondul accelerarii lucrarilor asociate organizarii campionatului EURO 2020.

Totodata, constructiile de cladiri rezidentiale au accelerat de la 11% an/an in decembrie la 39.4% an/an in ianuarie (cea mai buna evolutie din iulie).

Pe de alta parte, componenta constructii cladiri nerezidentiale a decelerat de la 82.7% an/an in decembrie la 47.8% an/an in ianuarie, nivelul minim din septembrie.

Din estimarile econometrice elaborate rezulta faptul ca sectorul constructiilor a evoluat peste ritmul potential pentru a saptea luna la rand in ianuarie.

In scenariul central BT prognozam o crestere a acestui sector cu o dinamica medie anuala de peste 5% in deceniul actual, date fiind potentialul de dezvoltare in ceea ce priveste infrastructura critica si perspectiva mentinerii costurilor reale de finantare la niveluri reduse.

 

Graficul 1. Evolutia constructiilor pe componente (MA12, an/an)

Evoluția construcțiilor pe componente (MA12, an/an)

sursa: INS, prelucrari BT

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).