15 iulie 2020

Sectorul constructiilor in accelerare in luna mai

Datele publicate de Institutul National de Statistica (INS) indica accelerarea ritmului anual de evolutie din sectorul de constructii de la 11.4% in aprilie la 11.7% in mai, dat fiind ca impactul socului indus de pandemie a fost contrabalansat de mix-ul relaxat de politici economice.

Se evidentiaza majorarea lucrarilor de constructii ingineresti cu 26.4% an/an, pe fondul continuarii proiectelor lansate inainte de incidenta pandemiei.
Totodata, constructiile de cladiri rezidentiale au crescut cu 12% an/an in mai, intr-o evolutie sustinuta de nivelul redus al costurilor reale de finantare, majorarea veniturilor populatiei si continuarea programului Prima Casa.

La polul opus, constructiile de cladiri nerezidentiale au scazut cu 6.7% an/an in mai, data fiind deteriorarea climatului investitional dupa incidenta pandemiei.
In perioada ianuarie-mai constructiile au crescut cu 22.3% an/an, evolutie sustinuta de nivelul redus la costurilor reale de finantare si de majorarea cheltuielilor de capital ale statului (cu 19.5% an/an la 7.4 miliarde RON).

Constructiile noi, lucrarile de reparatii curente si cele de reparatii capitale au crescut cu dinamici anuale de 9.1%, 58.1%, respectiv 58.5% in primele cinci luni din 2020.

Din perspectiva analizei pe obiecte de constructii se evidentiaza majorarea constructiilor ingineresti cu 39.7% an/an.

De asemenea, constructiile de cladiri nerezidentiale si cele de cladiri rezidentiale s-au majorat cu ritmuri anuale de 4%, respectiv 19.2% in perioada ianuarie-mai.

Consideram ca acest sector intensiv in capital si forta de munca va creste cu ritmuri ridicate in ciclul economic post-pandemie, scenariu sustinut de persistenta costurilor reale de finantare la niveluri scazute/accesibile, masurile de politica economica semnalate in Uniunea Europeana si Romania si potentialul de dezvoltare pentru infrastructura critica pe plan intern. 


Graficul 1. Evolutia sectorului de constructii pe componente (MA12, an/an)

Evolutia sectorului de constructii pe componente (MA12, an/an)

Sursa: INS, prelucrari BT

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).