23 iunie 2020

Sectorul constructiilor in crestere cu 26.5% an/an in perioada ianuarie-aprilie

Datele publicate de Institutul National de Statistica (INS) indica continuarea climatului pozitiv in constructii in aprilie (dinamica peste ritmul potential pentru a noua luna consecutiv). Se poate spune ca nivelul redus al costurilor reale de finantare, derularea proiectelor lansate inainte de incidenta pandemiei si majorarea cheltuielilor de capital ale statului au contrabalansat intensificarea perceptiei de risc investitional si implementarea de restrictii pentru contracararea crizei sanitare.

Cu toate acestea, ritmul anual al constructiilor s-a temperat de la 33.1% in martie la 12.1% in aprilie (minimul din februarie 2019), pe fondul declinului constructiilor noi (cu 2.4%), pentru prima oara din ianuarie anul trecut. Totodata, ritmurile anuale ale reparatiilor curente si ale reparatiilor capitale au decelerat la 46.2%, respectiv 62.1%.

Analiza din perspectiva obiectelor de constructii evidentiaza scaderea constructiilor de cladiri nerezidentiale cu 11% an/an, in contextul deteriorarii climatului investitional dupa incidenta pandemiei.

Totodata, constructiile de cladiri rezidentiale si cele de constructii ingineresti au decelerat la 18.3% an/an, respectiv 29.2% an/an in aprilie.

Astfel, in primele patru luni din 2020 constructiile au crescut cu 26.5% an/an.

Se evidentiaza majorarea lucrarilor de reparatii capitale si lucrarilor de reparatii curente cu dinamici anuale de 57.3%, respectiv 66.2%.

Totodata, constructiile noi au urcat cu 13.3% an/an.

Analiza pe obiecte de constructii evidentiaza cresterea constructiilor ingineresti cu 45.7% an/an, sustinuta de majorarea cheltuielilor de capital ale statului (cu 27.7% an/an).

Lucrarile de constructii cladiri rezidentiale au urcat cu 21.3% an/an la patru luni, ca urmare a nivelului redus al costurilor reale de finantare si continuarii Programului Prima Casa.

Constructiile de cladiri nerezidentiale au consemnat un avans de 8.1% an/an.

Consideram ca sectorul constructiilor va inregistra un ritm ridicat de crestere in acest deceniu, scenariu sustinut de perspectivele de persistenta a costurilor reale de finantare la un nivel redus si de accelerare a programelor de dezvoltare in sfera infrastructurii publice.Graficul 1. Sectorul constructiilor (%, MA12, an/an)
Sectorul construcțiilor (%, MA12, an/an)
 
Sursa: Institutul National de Statistica (INS), prelucrari BT

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).