11 septembrie 2015

Sectorul de constructii a accelerat la 11.3% an/an la sapte luni

Conform datelor comunicate de Institutul National de Statistica (INS) sectorul de constructii a crescut pentru a doua luna la rand in iulie, cu un ritm lunar de 1.4%. Avansul reparatiilor capitale (cu 6.7%) si al reparatiilor curente (cu 8.7%) a contrabalansat declinul constructiilor (cu 1.3%).

Comparativ cu iulie 2014 constructiile au crescut cu 15.4%, cel mai bun ritm an/an din ultimele cinci luni. Lucrarile de constructii noi, cele de reparatii curente si cele de reparatii capitale au consemnat ritmuri anuale de evolutie de 14.2%, 15.1%, respectiv 21.8%.

In perioada ianuarie-iulie 2015 sectorul de constructii a crescut cu 11.3% an/an, avansul fiind relativ uniform distribuit pe elementele de structura: lucrari de constructii noi (10.2% an/an), lucrari de reparatii curente (11.8% an/an) si lucrari de reparatii capitale (15.8% an/an).

Din analiza pe obiecte de constructii se observa cresterea segmentului constructii nerezidentiale (cu 15.5% an/an) si a lucrarilor de constructii ingineresti (cu 10.8% an/an) la sapte luni. Segmentul constructiilor rezidentiale a consemnat un avans cu doar 5% an/an in perioada ianuarie-iulie.

Evolutia constructiilor in primele sapte luni ale anului confirma intrarea intr-un nou ciclu pentru acest sector (intensiv in capital si forta de munca). Acest scenariu este sustinut de relansarea investitiilor productive in economie (cu efect de antrenare), redinamizarea creditarii, nivelul scazut al costurilor de finantare si continuarea proiectelor de infrastructura.

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).