16 martie 2016

Sectorul de constructii a crescut cu 6.7% an/an in ianuarie

Conform datelor Institutului National de Statistica (INS) constructiile (sector intensiv in capital si forta de munca) au resimtit in ianuarie turbulentele din pietele financiare internationale si distorsiunile introduse de Proiectul Legii darii in plata.

Raportat la decembrie 2015 acest sector a consemnat un ritm de declin de 6.4%, pe fondul scaderii lucrarilor de constructii noi (cu 11.7%) si lucrarilor de reparatii capitale (cu 32%) (evolutia acestor componente a fost influentata de intensificarea perceptiei de risc investitional si de dezbaterile pe tema Legii darii in plata). Lucrarile de intretinere si reparatii curente au consemnat un avans de 0.6% luna/luna.

In dinamica an/an s-a inregistrat o crestere cu 6.7%, pe fondul accelerarii componentei intretinere si reparatii curente (la 28.7%, cel mai bun ritm din toamna lui 2013), evolutie la care au contribuit imbunatatirea pozitiei financiare a populatiei si companiilor si climatul pozitiv pe piata creditului in RON.

Constructiile noi au urcat cu 1.5% an/an, insa reparatiile capitale s-au diminuat cu 1.2% an/an.

Analiza pe obiecte de constructii indica ritmuri an/an pozitive pentru toate componentele: lucrari ingineresti (3.9%), cladiri nerezidentiale (8.2%) si cladiri rezidentiale (11.4%).

In scenariul central ne asteptam la cresterea sectorului de constructii cu un ritm mediu anual de 9.5% in intervalul 2016-2018. Printre factorii care sustin acest scenariu mentionam perspectivele pozitive pentru: evolutia investitiilor productive;  dinamica investitiilor in infrastructura publica; intrarile de investitii straine directe; procesul de urbanizare; substituirea fondului de locuinte vechi.

Atragem insa atentia cu privire la faptul ca Proiectul Legii darii in plata va afecta dinamica sectorului de constructii pe termen scurt, dar, in functie de continutul final al acestuia, ne asteptam ca sectorul privat sa identifice alternative pentru finantare, sub presiunea excesului de lichiditate.

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).