12 noiembrie 2015

Sectorul de constructii a crescut cu 9.9% an/an la noua luni

Constructiile au crescut cu 0.8% luna/luna in septembrie, conform datelor publicate recent de Institutul National de Statistica (INS).

Se evidentiaza cresterea componentei constructii noi (cu un ritm lunar de 4.2%), evolutie influentata de redinamizarea investitiilor publice.

Comparativ cu septembrie 2014 activitatea in sectorul de constructii s-a majorat cu 4.4%, dinamica in decelerare (de la 10.6% an/an in august), date fiind urmatoarele aspecte: proximitatea reducerii cotei generale de TVA, de la 24% la 20%, de la 1 ianuarie 2016 (prin intrarea in vigoare a Noului Cod Fiscal); redirectionarea unor resurse spre segmentul constructiilor ingineresti. Se evidentiaza dinamica componentei inginerie civila (19.1% an/an), sustinuta de avansul investitiilor publice (cu 53.3% an/an, la 1.7 miliarde RON).

In primele noua luni ale anului curent constructiile au crescut cu 9.9% an/an, date fiind evolutiile pozitive ale componentelor lucrari nerezidentiale (5.2% an/an) si lucrari de inginerie civila (15.6% an/an).

Analiza pe elemente de structura indica cresteri generalizate in perioada ianuarie-septembrie: constructii noi (7.6% an/an), reparatii curente (13.2% an/an) si reparatii capitale (15.9% an/an).

Pentru perioada 2015-2018 previzionam o crestere a sectorului de constructii cu un ritm mediu de 7.7% pe an, scenariul central BT fiind sustinut de: nivelul redus al costurilor de finantare, relansarea creditarii, redinamizarea pietei fortei de munca si accelerarea investitiilor straine directe.

Sectorul de constructii

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).