20 decembrie 2016

Sectorul de constructii – semnale de stabilizare in octombrie

 

Datele comunicate de Institutul National de Statistica indica stabilizarea constructiilor (sector intensiv in capital si forta de munca) in octombrie, evolutie determinata de redinamizarea componentei rezidentiale.

Acest sector a crescut pentru a doua luna consecutiv in octombrie, cu 0.7% raportat la septembrie. Se observa majorarea lucrarilor de reparatii curente si reparatii capitale, cu ritmuri lunare de 15.5%, respectiv 18.4%. Pe de alta parte, componenta constructii noi a scazut cu 3.3% luna/luna, ceea ce reflecta intensificarea gradului de prudenta in sfera investitionala, in asteptarea alegerilor din SUA si România.

Analiza pe obiecte de constructii indica cresterea componentei rezidentiale (dinamica lunara de 42.6%) in octombrie, pe fondul revenirii increderii dupa disiparea distorsiunilor determinate de Legea darii in plata.

Dinamica an/an a sectorului de constructii a continuat sa fie negativa in octombrie (pentru a patra luna la rând), dar ritmul de declin s-a atenuat la 0.1%. Lucrarile de reparatii capitale au scazut cu 15.2%, componenta constructii noi a stagnat, dar lucrarile de reparatii curente s-au majorat cu 9.4%.

Din analiza pe obiecte de constructii se noteaza accelerarea componentei rezidentiale (34.4% an/an).

Pe de alta parte, lucrarile de cladiri nerezidentiale au cvasi-stagnat (0.3% an/an), iar componenta inginerie civila a scazut cu 7.6% an/an.

Prin urmare, in intervalul ianuarie-octombrie 2016 constructiile au crescut cu 1.3% an/an, avansul componentelor constructii noi (3.8% an/an) si reparatii curente (4.1% an/an) contrabalansând declinul lucrarilor de reparatii capitale cu 14.5% an/an.

Din analiza pe obiecte de constructii se evidentiaza majorarea lucrarilor de cladiri rezidentiale cu 6.8% an/an. Componentele cladiri nerezidentiale si inginerie civila au consemnat un avans de 0.5% an/an.

In scenariul central ne asteptam la accelerarea graduala a sectorului de constructii in trimestrele urmatoare (spre un ritm mediu anual de 6.1% in 2018), pe fondul perspectivelor de redinamizare a investitiilor (publice si private).

Cu toate acestea, atragem atentia cu privire la factorii de risc pentru acest scenariu: deciziile de politica economica pe plan intern (inclusiv in materie de infrastructura) si majorarea costurilor de finantare in economie.

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).