20 iulie 2020

Sedinta de politica monetara din Zona Euro

Consiliul Guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE) s-a intrunit la Frankfurt pe 16 iulie in cadrul celei de-a cincea sedinte de politica monetara din 2020. Entitatea bancara centrala din Zona Euro (principalul partener economic al Romaniei) a reconfirmat abordarea relaxata, considerand ca regiunea are nevoie de un amplu stimul monetar, pentru sustinerea relansarii economice post-pandemie si convergenta sustenabila a inflatiei spre nivelul tinta.

Astfel, BCE a pastrat ratele de dobanda la minime istorice: -0.50% la facilitatea depozite; 0% de referinta; 0.25% la facilitatea creditare.

De asemenea, BCE a mentinut masurile monetare neconventionale: programul standard de cumparare de active (20 miliarde EUR lunar si 120 miliarde EUR suplimentar in acest an); programul de achizitionare de active in regim de urgenta in caz de pandemie (PEPP), cu un volum total de 1.35 trilioane EUR; operatiunile de refinantare.

In cadrul analizei economice Banca Centrala Europeana evidentiaza redinamizarea activitatii economice in ultimele saptamani, dupa atingerea punctului minim in luna aprilie.

Cu toate acestea, relansarea economica nu este uniform distribuita, volumul activitatii economice persista sub nivelul inregistrat inainte de incidenta pandemiei, iar gradul de incertitudine cu privire la evolutiile din perioada urmatoare se mentine ridicat, inclusiv pe fondul riscurilor determinate de dinamica crizei sanitare.

In acest context, BCE subliniaza faptul ca investitiile productive si consumul privat sunt componentele PIB cele mai afectate de incidenta crizei sanitare.
BCE previzioneaza relansarea economica a regiunii in trimestrul III, pe fondul eliminarii restrictiilor implementate pentru contracararea crizei sanitare, mix-ului relaxat de politici economice si redinamizarii economiei mondiale.

Pentru inflatie BCE se asteapta la persistenta la un nivel redus pe termen scurt, pe fondul evolutiei economiei la un ritm sub potential.

Analiza monetara a BCE evidentiaza accelerarea ritmului anual al creditului acordat companiilor de la 6.6% in aprilie la 7.3% in mai, in contextul intensificarii necesarului de finantare dupa deteriorarea veniturilor.

In acest context, BCE a apreciat importanta mentinerii unui stimul monetar de amploare, reconfirmand abordarea acomodativa.

Pe de o parte, entitatea a semnalat ca nivelul ratelor de dobanda se va mentine redus (la nivelul actual sau mai jos) pana la convergenta sustenabila/robusta a inflatiei core spre nivelul de 2% an/an.

Pe de alta parte, institutia a subliniat continuarea programelor monetare neconventionale de o maniera flexibila, pentru a asigura transmisia eficienta a politicii monetare si pentru a consolida forma relaxata, aspect important pentru sustinerea relansarii economice post-pandemie.

La conferinta de presa Presedintele Lagarde a reiterat faptul ca masurile de politica monetara in implementare vor contribui la sustinerea relansarii economice pe termen scurt, mentinerea unor conditii de finantare favorabile si convergenta inflatiei spre nivelul tinta pe termen mediu.

De asemenea, d-na Lagarde a subliniat rolul masurilor fiscal-bugetare si de venituri implementate la nivelul UE dupa incidenta pandemiei (pentru sustinerea salariatilor, companiilor si finantelor publice), dar a atras atentia cu privire la importanta implementarii programului de relansare economica propus de Comisia Europeana (Next Generation), o decizie urmand sa fie luata la Summitul UE.


Graficul 1. Inflatia vs. Rata de dobanda de politica monetara in Zona Euro  Inflatia vs. Rata de dobanda de politica monetara in Zona Euro

Surse: Eurostat, Banca Centrala Europeana

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).