14 ianuarie 2016

Semnale de accelerare in industrie la final de 2015

Recent Institutul National de Statistica (INS) a publicat datele privind dinamica comenzilor noi in industria prelucratoare si a productiei industriale in luna noiembrie si perioada ianuarie-noiembrie 2015.

Datele INS indica accelerarea comenzilor noi in industria prelucratoare, de la 4.1% an/an in octombrie la 6.4% an/an in noiembrie, cel mai bun ritm din ultimele patru luni. Aceasta evolutie a fost determinata de dinamizarea comenzilor de bunuri de capital (ritm de 13.9% an/an, in accelerare de la 8% an/an in octombrie), ceea ce indica perspective mai bune pentru evolutia investitiilor productive in economie din perspectiva termenului scurt.

Totodata, productia industriala a accelerat la 1.9% an/an in noiembrie, notandu-se avansul industriei prelucratoare cu 2.8% an/an. 

In perioada ianuarie-noiembrie 2015 comenzile noi in industria prelucratoare au urcat cu 3.3% an/an, evolutie determinata, in principal, de majorarea comenzilor de bunuri de folosinta indelungata cu 20.6% an/an, expresie a accelerarii consumului privat atat in Romania, dar si in Uniunea Europeana. Comenzile de bunuri de capital si comenzile de bunuri intermediare au consemnat ritmuri de crestere de 3.1% an/an, respectiv 3.2% an/an.

De asemenea, in intervalul ianuarie-noiembrie productia industriala a crescut cu 2.6% an/an, pe fondul evolutiei ramurilor energie/utilitati (2.2% an/an) si prelucratoare (3.2% an/an). Din analiza pe marile grupe industriale se noteaza avansul productiei de bunuri de capital (cu 3.9% an/an) si de bunuri de folosinta indelungata (cu 10.9% an/an), evolutii care confirma momentul favorabil din sfera cererii interne.

Pe termen scurt ne asteptam la accelerarea investitiilor productive in economie, cu impact de antrenare pentru industria romaneasca.

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).