07 august 2020

Semnale de stabilizare in sfera comertului international in mai

Datele publicate recent de Departamentul de analiza a politicii economice din Olanda indica scaderea comertului international pentru a cincea luna la rand in mai. Cu toate acestea, ritmul lunar de declin s-a redus in intensitate: de la 12.2% in aprilie la 1.1% in mai.

In dinamica an/an comertul international s-a redus cu 17.7% in mai (cea mai severa ajustare din mai 2009) si cu 8.7% in primele cinci luni din 2020, pe fondul incidentei pandemiei si consecintelor acestui soc.

Pe de alta parte, industria mondiala a crescut in mai (cu 0.8% luna/luna), dupa scaderea inregistrata in martie si aprilie. Revenirea pe crestere a productiei industriale mondiale in luna mai a fost determinata de eliminarea graduala a restrictiilor implementate pentru contracararea crizei sanitare si resimtirea mix-ului relaxat (fara precedent) de politici economice.

Se observa insa divergenta dintre cresterea industriei tarilor dezvoltate (cu un ritm lunar de 4%) si scaderea industriei statelor emergente si in dezvoltare cu 1.5% luna/luna.

In ceea ce priveste ritmul anual productia industriala mondiala s-a ajustat cu 12% in mai si cu 7.4% in perioada ianuarie-mai.

Analiza pe principalele blocuri economice ale lumii evidentiaza majorarea industriei din China pentru a patra luna la rand in mai, cu un ritm lunar de 0.6%.
De asemenea, productia industriala a crescut in mai si in SUA si Zona Euro, cu dinamici lunare de 1.4%, respectiv 13.4%.

Cu toate acestea, in primele cinci luni din 2020 productia industriala a scazut in SUA, China si Zona Euro, cu dinamici anuale de 7.5%, 3.9%, respectiv 13.6%.

Evolutiile comertului international si productiei industriale mondiale din luna mai exprima depasirea punctului critic al crizei induse de incidenta pandemiei la nivelul economiei reale.

Subliniem faptul ca ameliorarea indicatorilor de incredere (aspect evidentiat in graficul de mai jos) exprima perspectiva intrarii economiei mondiale in ciclul economic post-pandemie pe termen scurt, scenariu sustinut si de eforturile pentru contracararea crizei sanitare (inclusiv dezvoltarea de solutii medicale) si de mix-ul relaxat (fara precedent) de politici economice in implementare (programe monetare neconventionale, fiscal-bugetare si de venituri cu un volum cumulat de peste 16 trilioane USD). 

 

Graficul 1. Indicatorii economici avansati

Indicatorii economici avansati

Sursa: Bloomberg

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).