08 septembrie 2016

Semnale de temperare in sfera consumului la inceputul semestrului II

Conform datelor comunicate recent de Institutul National de Statistica (INS) dinamica anuala a comertului cu amanuntul a continuat sa decelereze in iulie. Aceasta evolutie reflecta un proces de normalizare (de revenire spre un ritm apropiat de tendinta pe termen mediu, dupa accelerarea din ultimele trimestre), pe masura disiparii impactului reducerii cotelor TVA.

Astfel, volumul vanzarilor din comertul cu amanuntul (barometru pentru consumul privat, principala componenta a PIB) a crescut cu 11.7% an/an in iulie, cea mai slaba evolutie din august 2015. Componenta produse alimentare/bauturi/tutun a urcat cu 9.9% an/an in iulie, dinamica in decelerare de la 13.9% an/an in iunie si, totodata, cel redus ritm din mai 2015 (evolutie determinata de disiparea impactului reducerii cotei TVA la alimente si servicii de alimentatie, de la 24% la 9% din 1 iunie 2015).

Totodata, vanzarile de bunuri ne-alimentare au crescut cu 13.4% an/an in iulie, ritm in atenuare de la 16.9% an/an in iunie.

Nu in ultimul rand, dinamica anuala a vanzarilor de carburanti s-a temperat de la 17.6% in iunie la 11.5% in iulie.

Prin urmare, in primele sapte luni ale anului curent volumul vanzarilor din comertul cu amanuntul s-a majorat cu 16.9% an/an. La aceasta evolutie au contribuit mai multi factori:

  1. majorarea salariilor;
  2. scaderea cotelor TVA;
  3. relansarea creditarii in moneda nationala;
  4. accelerarea investitiilor;
  5. fiscalizarea mai activa a economiei;
  6. declinul cotatiilor internationale la titei (in medie, cu aproximativ 27% an/an).

Astfel, vanzarile de bunuri alimentare/bauturi/tutun au urcat cu 21.7% an/an, iar cele la produse ne-alimentare s-au majorat cu 15.9% an/an. Nu in ultimul rand, vanzarile de carburanti au crescut cu 11.3% an/an in perioada ianuarie-iulie 2016.

Pe termen mediu ne asteptam la convergenta dinamicii anuale a comertului cu amanuntul spre ritmul potential (estimat econometric la aproximativ 7.5% an/an). Acest scenariu are la baza disiparea impactului reducerii cotelor TVA si perspectiva mentinerii unui grad ridicat de prudenta la nivel de consumator (data fiind intensificarea provocarilor globale, europene si interne).

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).