22 iulie 2015

Semnale recente de politica monetara in economia mondiala

In perioada recenta au avut loc evenimente importante de politica monetara in principalele blocuri economice ale lumii: Statele Unite, Zona Euro, China si Marea Britanie.

In SUA sefa FED (d-na Yellen) a prezentat Raportul bi-anual de Politica Monetara in Congres, semnaland ca banca centrala este pregatita pentru inflexiunea ratei de dobanda de referinta in semestrul II, aspect confirmat si de concluziile Raportului Beige Book (emis de FED cu doua saptamani inainte de sedinta de politica monetara acest raport prezinta starea economiei).

In Zona Euro, Banca Centrala Europeana a pastrat rata de dobanda de referinta la 0.05% (minim istoric) si programul de cumparare de active (60 miliarde EUR/luna) la a cincea sedinta de politica monetara din 2015. La conferinta de presa Guvernatorul Mario Draghi a subliniat importanta restructurarii datoriei publice a Greciei, dar si a accelerarii procesului de integrare economica si monetara europeana.

In China banca centrala a redus rata de dobanda de referinta (la 4.85% - minim istoric) si nivelul ratei rezervelor minime obligatorii (cu 50 de puncte baza) pentru a contracara panica din piata de actiuni, dar si procesul de decelerare economica.

Pe de alta parte, in Marea Britanie Guvernatorul Bancii Angliei a semnalat inflexiunea politicii monetare pe termen scurt, date fiind semnalele de accelerare economica.

Pietele financiare au reactionat la aceste semnale de politica monetara: cursul EUR/USD a retestat minimele din mai; bursa chineza pare sa fi inflexionat dupa declinul din perioada 12 iunie – 8 iulie; lira sterlina s-a consolidat fata de EUR la nivelul maxim din ultimii opt ani.

Atragem atentia cu privire la faptul ca perspectivele divergente de politica monetara pot contribui la intensificarea confruntarii valutare globale, cu implicatii pentru economia reala si pentru economia financiara globala pe termen scurt-mediu.

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).