11 mai 2015

Semnalele Guvernatorului

ROMÂNIA

Comenzile noi în industrie au urcat cu 1.4% an/an în trimestrul I, arată datele INS.

Conform Raportului trimestrial asupra inflației noile previziuni ale BNR pentru dinamica anuală a prețurilor de consum la final de 2015 și 2016 sunt 0.2% și 1.9%. Pe de altă parte, BNR a majorat previziunile privind dinamica deviației PIB: în noul scenariu economia va evolua peste potențial începând cu a doua jumătate a anului 2016. În cadrul conferinței de prezentare a Raportului Guvernatorul a subliniat preocuparea BNR cu privire la potențialul de apreciere a RON și a avertizat cu privire la importanța implementării unei reforme fiscal-bugetare credibile.

Climatul macro-financiar internațional și semnalele lansate de Guvernatorul BNR au influențat piața financiară vineri.

Pe piața monetară ratele de dobândă au crescut pe scadențele scurte (până la săptămână) și au stagnat în rest: overnight la 0.92%/1.38%.

Pe piața titlurilor de stat ratele de dobândă au continuat să crească ușor pe scadențele medii/lungi: la 10 ani la 3.48%.

EUR/RON a crescut marginal (la 4.4497), iar USD/RON a urcat cu 1.26%, la 3.9597, la cursul oficial BNR.

Piața de acțiuni s-a consolidat (BET +0.2%), pe o lichiditate de 3.7 milioane EUR.

ZONA EURO

În Germania producția industrială a scăzut în martie (cu 0.5% lună/lună) (avans cu 0.1% an/an). În sfera cererii externe nete exporturile și importurile au consemnat ritmuri lunare de creștere de 1.2%, respectiv 2.4%. Astfel, balanța comercială a înregistrat un excedent de 23 miliarde EUR în martie.

Informațiile macroeconomice și la nivel de companii, așteptarea ședinței Eurogrup de luni (situația Greciei), câștigarea de către Conservatori a alegerilor britanice și evoluțiile din piețele de mărfuri s-au resimțit pe piața financiară vineri. Rata de dobândă la titlurile de stat germane la 10 ani scăzut la 0.54%, indicele EuroStoxx 50 a urcat cu 2.6%, iar EUR/USD s-a depreciat cu 0.74%, la 1.1221 (cursul oficial).

SUA

Climatul din piața forței de muncă s-a ameliorat în aprilie, după soft-patch-ul din martie. Economia a creat 223 mii noi locuri de muncă, rata șomajului a scăzut la 5.4%, dinamica anuală a salariului orar a accelerat la 2.2%, iar rata de participare a populației active s-a majorat la 62.8%.

Știrile macroeconomice, din sfera companiilor și fluctuațiile din piețele de mărfuri au influențat piața financiară vineri. Rata de dobândă la titlurile de stat la 10 ani s-a redus la 2.14%, indicele Dow Jones a crescut cu 1.5%, iar dolarul a crescut cu 0.75% față de euro, la cursul oficial.

Grafice

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).