03 decembrie 2020   |   Timp de citire: 2 minute

Soldul creditul neguvernamental la maxime istorice in octombrie

Datele Bancii Nationale a Romaniei (BNR) indica cresterea soldului creditului neguvernamental total pentru a cincea luna la rand in octombrie, cu un ritm lunar de 0.6%, la 279.2 miliarde RON (nivel record).

Se evidentiaza majorarea creditului neguvernamental denominat in RON cu o dinamica lunara de 1.2% la 192.6 miliarde RON (maxim istoric), sustinuta de mix-ul relaxat (fara precedent) de politici economice in implementare pe plan intern dupa incidenta pandemiei: componentele populatie si companii au urcat cu 0.7% luna/luna la 117.1 miliarde RON, respectiv cu 2.1% luna/luna la 75.5 miliarde RON.

La polul opus, creditul neguvernamental denominat in valuta a scazut cu 0.8% luna/luna la 86.6 miliarde RON in octombrie: segmentele populatie si companii s-au ajustat cu ritmuri lunare de 0.9% la 32 miliarde RON, respectiv 0.7% la 54.6 miliarde RON.

In dinamica an/an creditul neguvernamental a accelerat de la 4% in septembrie la 4.1% in octombrie, evolutie determinata de ameliorarea soldului creditului neguvernamental denominat in RON de la 7.1% an/an in septembrie la 7.4% an/an in octombrie (maximul din martie): componentele populatie si companii au crescut cu 9.3% an/an, respectiv 4.5% an/an.

Pe de alta parte, ritmul anual al creditului neguvernamental denominat in valuta a continuat in teritoriu negativ pentru a patra luna consecutiv in octombrie (-2.7%), in contextul declinului componentei populatie cu 8% (segmentul companii a urcat cu 0.7%).

La 10 luni din 2020 creditul neguvernamental a consemnat un avans de 5.1% an/an, dat fiind ca incidenta pandemiei a fost contrabalansata de implementarea unui mix relaxat de politici economice. Creditul in RON a urcat cu 7.5% an/an, iar cel in valuta a crescut cu 0.3% an/an in perioada ianuarie-octombrie.

Alternativ, creditul directionat populatiei a consemnat un avans de 4.2% ytd la 149.1 miliarde RON in perioada ianuarie-octombrie, pe fondul majorarii creditului pentru locuinte cu 7.6% ytd la 87.3 miliarde RON, in contextul nivelului redus al costurilor reale de finantare, continuarii programului Prima Casa/Noua Casa si cresterii veniturilor. Creditul de consum a scazut cu 0.9% ytd la 59.5 miliarde RON.

Totodata, creditarea companiilor a crescut cu 4.5% ytd la 130.1 miliarde RON, ca urmare a lansarii programului IMM Invest.

La final de octombrie creditul in RON reprezenta 69% din totalul creditului neguvernamental, maximul din anii 1990.

 

Graficul 1. Creditul neguvernamental (an/an)

Sursa: Banca Nationala a Romaniei (BNR), prelucrari BT

 

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).