03 mai 2017

Somajul la minime istorice in luna martie

Conform datelor comunicate de Institutul National de Statistica (INS) climatul din piata fortei de munca a continuat sa se amelioreze in martie. Aceasta evolutie exprima faptul ca tendinta de crestere a salariilor a fost contrabalansata de redinamizarea investitiilor productive si de deficitul de personal calificat.

Astfel, numarul somerilor (15-74 ani) a scazut cu 0.6% luna/luna (si cu 13.4% an/an), la 486 mii in martie, cel mai redus nivel din anii 1990.

In primul trimestru din 2017 numarul de someri s-a diminuat cu 14.5% an/an, evolutie determinata de ciclul economic post-criza si puternic influentata de migratia populatiei active.

Rata somajului a scazut de la 5.4% in februarie la 5.3% in martie, minimul din anii 1990.

In trimestrul I rata somajului a inregistrat un nivel mediu de 5.4%, in scadere cu 0.9 puncte procentuale an/an. Se evidentiaza declinul ratei somajului la barbati, cu 1.3 puncte procentuale an/an, la 5.7%. Rata somajului la femei s-a redus cu 0.4 puncte procentuale an/an, la 4.9%.

In ultimele luni rata somajului s-a situat sub nivelul componentei structurale, aspect reflectat in graficul de mai jos. Aceasta evolutie exprima momentul de supraincalzire si faza de maturitate din piata fortei de munca.

In scenariul macroeconomic central BT ne asteptam la consolidarea climatului pozitiv pe piata fortei de munca pe termen scurt si la posibilitatea schimbarii de tendinta in 2019. Astfel, componenta structurala a ratei somajului (ca medie anuala) ar putea sa scada de la 6% in 2016 la 5.4% in 2017, 5% in 2017, respectiv 4.9% in 2019.

 

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).