23 iunie 2020

SUA – politica monetara se va mentine relaxata pe termen mediu

In cadrul celei de-a cincea sedinte de politica monetara din 2020 Rezerva Federala (FED) din SUA a actualizat scenariul macroeconomic central pe termen scurt si mediu (prin incorporarea celor mai recente evolutii macro-financiare) si a semnalat persistenta abordarii relaxate in trimestrele urmatoare.

Noile prognoze ale FED indica perspectiva ajustarii PIB-ului SUA cu 6.5% an/an in T4 2020, evolutie determinat de incidenta pandemiei si consecintele acestui soc fara precedent in ultimele decenii.

In scenariul FED rata medie a somajului s-ar putea majora de la 3.7% in 2019 (nivelul minim din ultimele cinci decenii) la 9.3% in T4 2020.

Pe de alta parte, expertii FED se asteapta la cresterea economiei SUA cu ritmuri anuale de 5% in T4 2021 si respectiv 3.5% in T4 2022, cu impact pozitiv la nivelul climatului din piata fortei de munca: rata medie a somajului ar putea sa scada la 6.5% in T4 2021, respectiv 5.5% T4 in 2022.

Atragem atentia cu privire la faptul ca banca centrala a diminuat prognoza pentru dinamica anuala a PIB pe termen mediu, de la 1.9% la 1.8%.

Pentru inflatia medie (pe indicatorul PCE – Personal Consumption Expenditure) FED previzioneaza persistenta la un nivel inferior tintei de 2% an/an pe termen mediu: decelerare de la 1.4% in 2019 la 0.8% in T4 2020, urmata de accelerare la 1.6% in T4 2021, respectiv 1.7% in T4 2022. In scenariul bancii centrale inflatia core ar putea inregistra niveluri de 1% in T4 2020, 1.5% in T4 2021, respectiv 1.7% in T4 2022.

Perspectivele pe termen mediu pentru climatul din piata fortei de munca (nivel ridicat al ratei somajului) si pentru inflatie (persistenta la un nivel redus) au determinat Comitetul de Politica Monetara sa decida in unanimitate pastrarea ratei de dobanda de referinta la minimul istoric de (0.00%-0.25%) si sa continue programele neconventionale pentru asigurarea unei transmisii eficiente a politicii monetare. De asemenea, FED a semnalat mentinerea abordarii acomodative in materie de politica monetara cel putin pana la finalul anului 2022.

In cadrul conferintei de presa Presedintele FED (dl. Powell) a atras atentia cu privire la provocarile cu care se confrunta prima economie a lumii (inclusiv perspectiva unui proces indelungat de relansare economica) si a subliniat ca FED va utiliza toate instrumentele de politica monetara pentru sustinerea economiei reale.

Subliniem faptul ca masurile agresive de relaxare monetara implementate de FED incepand cu luna martie (volumul activelor bancii centrale s-a majorat cu peste 3 trilioane USD de la finalul lunii februarie pana in prezent) au contribuit la stabilizarea perceptiei de risc pe pietele financiare, aspect fundamental pentru intrarea economiei SUA (si economiei mondiale) intr-un nou ciclu.


Graficul 1. Prognozele Rezervei Federale (FED)
Prognozele Rezervei Federale (FED)
Sursa: Rezerva Federala (FED)

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).