02 februarie 2018

Tendinta ascendenta din turism a continuat in 2017

Datele comunicate astazi de Institutul National de Statistica (INS) indica consolidarea climatului pozitiv din turism in 2017, evolutie sustinuta de accelerarea economica (globala, europeana si interna), nivelul scazut al riscului terorist, cresterea ofertei de servicii aeriene si fiscalizarea mai activa in Romania.

Astfel, conform acestor statistici numarul de sosiri in structuri de primire turistica cu functiuni de cazare a urcat cu 10.4% an/an la 12.1 milioane in 2017, nivelul maxim din 1990. Numarul de turisti romani a crescut cu 10.2% la 9.3 milioane, evolutie sustinuta de majorarea venitului real disponibil si de efectul de avutie (generat de tendinta ascendenta a preturilor pe piata imobiliara si pe piata financiara). Componenta externa a consemnat un avans de 11.2% an/an la 2.7 milioane.

Totodata, innoptarile in structuri de primire turistica cu functiuni de cazare s-au majorat cu 6.5% an/an la 26.9 milioane in 2017, cel mai ridicat nivel din 1991. Se evidentiaza cresterea componentei externe cu 9.5% an/an la 5.3 milioane, evolutie influentata de ciclul european post-criza, dar si de nivelul scazut al perceptiei de risc terorist pe plan intern. Numarul innoptarilor turistilor romani a urcat cu 5.8% an/an la 21.6 milioane in 2017.

Evolutia ascendenta a indicatorilor din turism este sustenabila, aspect reflectat de majorarea duratei medii pe sejur la 2.47 zile (nivel record), precum si de cresterea ponderii strainilor in totalul sosirilor si innoptarilor (la 22.8%, respectiv 19.6%) in 2017.

Pe termen scurt previzionam continuarea climatului pozitiv in turism, intr-o evolutie la care vor contribui si evenimentele organizate cu ocazia Centenarului si a preluarii Presedintiei rotative a Uniunii Europene (semestrul I 2019).

Atragem insa atentia cu privire la faptul ca dezvoltarea turismului pe termen mediu este dependenta de investitii in infrastructura (inclusiv transport) si de ameliorarea calitatii serviciilor.

 

 

 

 

 

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).