25 mai 2015

Tendinte in sectorul bancar

Guvernatorul BNR a lansat o serie de mesaje importante vineri în cadrul unei Conferințe la București. Pe de o parte, dl. Isărescu a considerat că economia României se află într-un proces de creștere robustă/sustenabilă și a subliniat importanța păstrării echilibrelor macro-financiare.

Pe de altă parte, referitor la aderarea României la Zona Euro, dl. Isărescu a menționat necesitatea unei foi de parcurs realiste și continuarea reformelor structurale, care generează sinergie între convergența nominală și convergența reală (infrastructura de transport, sistemul de educație, etc).

Nu în ultimul rând, Guvernatorul s-a referit și la sectorul bancar din România, pentru care a menționat trei tendințe pe termen scurt/mediu:

  • creșterea moderată a creditului, în contextul persistenței constrângerilor la nivel de cerere și la nivel de ofertă;
  • accentul pus pe calitatea creditelor (în loc de cantitate);
  • creșterea importanței finanțării din resurse locale.

În scenariul macroeconometric central al Băncii Transilvania ne așteptăm la o relansarea graduală a creditului neguvernamental și la o accelerare a economiei interne pe termen mediu.

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).