26 august 2015

Turbulente pe pietele de actiuni internationale

Pietele de actiuni internationale se confrunta cu o noua unda de turbulente. Recent, volatilitatea a atins maximul din 2011, iar indicii bursieri au inregistrat scaderi importante.

Raportat la maximele din prima parte a anului 2015 indicii bursieri din China, Europa, SUA si Romania au inregistrat in ultimele saptamani scaderi de aproximativ 40%, 20%, 13%, respectiv 10%.

Printe factorii care au contribuit la intensificarea perceptiei de risc pe pietele de actiuni globale in ultima perioada se mentioneaza:

  1. Apropierea finalului perioadei banilor ieftini in Statele Unite (aspect semnalat frecvent de FED in ultimele trimestre);
  2. Provocarile cu care se confrunta China (a doua economie a lumii) in cadrul tranzitiei spre un model economic axat pe cererea interna.

Daca privim in dinamica relatiile intre politica monetara a FED si evolutiile preturilor activelor in ultimii ani s-ar putea spune ca 2015 este anul realinierii preturilor la actiuni, dupa ajustarile de preturi la aur (2013) si petrol (2014).

Intensitatea acestui proces de ajustare a preturilor la actiuni exprima o stare de suprareactie, determinata de schimbarea brusca a sentimentului in randul investitorilor pe piata chineza (din euforie in panica) intr-un timp foarte scurt. Aceasta modificare a perceptiei are la baza aspecte precum: decelerarea economiei Chinei; caracteristicile pietei de actiuni chineze; deciziile recente ale Bancii Centrale cu privire la cursul de schimb: devalorizarea YUAN-ului si acordarea unei ponderi mai importante fortelor pietei in stabilirea cursului de schimb de referinta.

In incheiere subliniem faptul ca tendintele pe termen lung nu s-au modificat pe piata americana (principala bursa a lumii), ceea ce exprima faptul ca, deocamdata, evolutiile recente de pe burse sunt corectii binevenite, dupa avansul din trimestrele anterioare (cu alte cuvinte, dupa scaderile recente actiunile redevin atractive pentru investitori).

Cu toate acestea, daca fenomenul de panica pe burse va persista, atunci se vor resimti efecte nefavorabile la nivelul economiei reale in urmatoarele trimestre.

Indici bursieri

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).