07 februarie 2018

Vanzarile din comertul cu amanuntul au crescut cu 10.7% in 2017

Datele publicate recent de Institutul National de Statistica (INS) confirma momentul favorabil din sfera comertului cu amanuntul (barometru pentru consumul privat, principala componenta a PIB) la final de 2017.

Volumul vanzarilor din comertul cu amanuntul a crescut pentru a sasea luna consecutiv in decembrie, ritmul lunar accelerand la 1.3%.

De asemenea, dinamica anuala a acestui indicator s-a ameliorat de la 11.7% in noiembrie la 13.4% in decembrie. Se evidentiaza cresterea vanzarilor de produse nealimentare cu 15.5% an/an. Totodata, vanzarile de carburanti au urcat cu 14.5% an/an (cea mai buna dinamica din august). Vanzarile de produse alimentare/bauturi/tutun au consemnat un avans de 10.3% an/an, cel mai bun ritm din septembrie.

Astfel, in 2017 vanzarile din comertul cu amanuntul s-au majorat cu 10.7% an/an, dinamica in decelerare de la 13.5% an/an in 2016.

Vanzarile de produse nealimentare au urcat cu 13.2% an/an, pe fondul majorarii veniturilor populatiei, climatului pozitiv din sfera creditarii in RON si efectului de avutie (determinat de cresterea preturilor activelor imobiliare si financiare).

Totodata, vanzarile de carburanti au crescut in 2017 cu cel mai bun ritm din 2008 (12.4% an/an), in contextul redinamizarii investitiilor productive si accelerarii consumului privat.

Nu in ultimul rand, vanzarile de produse alimentare/bauturi/tutun au decelerat de la 13.7% an/an in 2016 la 6.8% an/an in 2017, cea mai slaba evolutie din 2014 (anul de dinainte de implementarea Noului Cod Fiscal).

Conform scenariului macroeconomic central BT dinamica anuala a consumului privat ar putea decelera de la 8.4% in 2017 la 5.3% in 2018 si 4.1% in 2019 si 2020, evolutie determinata de maturitatea ciclului economic post-criza i de rebalansarea politicii economice pe plan intern.

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).