06 martie 2017

Vanzarile din comertul cu amanuntul au decelerat in ianuarie

Volumul vanzarilor din comertul cu amanuntul a crescut cu 0.2% luna/luna in ianuarie, conform datelor Institutului National de Statistica (INS).

In dinamica an/an indicatorul barometru pentru consumul privat (principala componenta a PIB) a urcat cu 6.4%, cea mai slaba evolutie din primavara anului 2015.

Pe de o parte, vanzarile de carburanti au accelerat la 15.5% an/an, pe fondul eliminarii accizei suplimentare la carburanti (de la 1 ianuarie).

De asemenea, vanzarile de produse ne-alimentare au urcat cu 5.8% an/an. Este cel mai redus ritm din ultimele trimestre, evolutie care reflecta gradul ridicat de prudenta din sfera populatiei, date fiind majorarea veniturilor populatiei și scaderea cotei generale de TVA de la 20% la 19%.

Nu in ultimul rand, vanzarile de marfuri alimentare/bauturi/tutun au consemnat un avans de 2.6% an/an in prima luna din 2017.

In scenariul macroeconomic central BT previzionam creșterea consumului privat (principala componenta a PIB) cu dinamici an/an de 5% in 2017, 4.7% in 2018 și 4.4% in 2019, intr-o evolutie influentata de: continuarea procesului de majorare a venitului real disponibil al populatiei; perspectiva mentinerii unui grad ridicat de prudenta in materie de consum; premisele de majorare a cotatiilor internationale la titei și a costurilor de finantare; provocarile din sfera procesului de integrare economica europeana.

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).